In 2025 vieren we ons 30-jarig bestaan. Een hele mooie mijlpaal, die we gaan vieren!…
Tja, zo ging het vroeger vaak. Bij mij ook. Ik had jarenlang klachten en ik vond ze eerst zelf nogal vaag, maar het ging niet over en werd steeds erger. Dove, tintelende en pijnlijke vingers en zware nek- en hoofdpijn. Toch maar een keer naar de huisarts dan.
Huisarts
De huisarts nam het niet serieus, want ik was volgens hem te dik en moest dus maar op dieet. Ik nam mijn huisarts niet serieus, want zonder enig onderzoek had hij de diagnose al gesteld. Er gebeurde jarenlang niets. De klachten in mijn pols en nek namen toe.
De polsklachten bleken jaren later een carpaletunnelsyndroom te zijn en daaraan ben ik geopereerd, aan beide handen. De nekklachten bleven. Dat is helemaal niet onderzocht. En de polsklachten waren evenmin over.
Specialisten
Later volgden bezoeken aan verschillende specialisten. Ik was toch niet gek? Daar dachten al die specialisten heel anders over en zij hadden daar tenslotte jarenlang voor gestudeerd. Zij vonden dat het tussen mijn oren zat. Ik was geopereerd en het moest over zijn – alleen dat was het niet.
Dokters verzonnen allerlei redenen voor mijn klachten. Het was psychisch omdat dat ik geen relatie had en daardoor eenzaam. Of het lag wederom aan mijn gewicht omdat ik niet mooi slank was. Sommigen waren respectloos, scholden mij uit om mijn gewicht. Dat gebeurde bij verschillende artsen.
Filmpje over het gevecht om een diagnose
Ik wist altijd al zeker dat deze dokters geen gelijk hadden, maar ik heb jarenlang een gevecht moeten voeren om een diagnose te krijgen. Precies zoals in dit filmpje van de Golden Girls, waarin Dorothy steeds te horen krijgt dat ze niet ziek is. Uiteindelijk krijgt ze de diagnose ME/CVS. Heel herkenbaar.
Pas toen ik al was ontslagen na ruim twee jaar ziekte kreeg ik de diagnose (zeer waarschijnlijk) RSI-klachten.
Wat zijn de gevolgen als je geen (juiste) diagnose krijgt?
Is het erg als je geen diagnose hebt? Ik denk van wel, want zonder (juiste) diagnose:
- kun je niet zeggen wat voor aandoening je hebt, het zijn alleen maar vage klachten
- nemen anderen je klachten niet serieus en willen ze er geen rekening mee houden
- krijg je niet de juiste, een verkeerde of helemaal geen behandeling
- krijg je geen ondersteuning bij de zoektocht naar passend werk of omscholing
- kom je niet in de WIA (voorheen WAO) en moet je blijven solliciteren op banen die niet geschikt zijn
- loop je mogelijk verdere pensioenopbouw mis, afhankelijk van de pensioenregeling van je bedrijf
Multidisciplinaire richtlijn
Tegenwoordig hoort het niet meer zo te gaan, want we hebben nu de Multidisciplinaire richtlijn aspecifieke KANS uit 2012. In die richtlijn zit het Zorgpad Diagnostiek. Daarin staan alle stappen die je (huis-)arts op welk moment moet nemen. Dat wil niet zeggen dat het ook altijd gebeurt, want veel huisartsen kennen de richtlijn niet.
RSI en KANS
Artsen in Nederland kennen de term RSI niet. Zij noemen het KANS, maar die term is alleen in Nederland bekend. In de rest van de wereld worden andere namen gebruikt, afhankelijk van de regio. Het helpt wel dat er nu meer bekend is over de oorzaken en het ontstaan van RSI-klachten oftewel KANS.
Meer informatie
Op onze webpagina Over de diagnose vind je meer informatie over hoe je de juiste diagnose kunt krijgen. Of lees over wat er mis kan gaan op onze pagina Misdiagnoses bij RSI-klachten.
Links
carpaletunnelsyndroom
filmpje Golden Girls
Multidisciplinaire richtlijn aspecifieke KANS uit 2012
Zorgpad Diagnostiek
Over de diagnose
Misdiagnoses bij RSI-klachten
Dit bericht heeft 0 reacties