Skip to content
 

Misdiagnoses door ontbreken van deugdelijk onderzoek

Veel artsen blijken zich niet aan de richtlijnen te houden. De diagnose aspecifieke KANS wordt regelmatig erg gemakkelijk gesteld, zonder deugdelijk onderzoek om andere oorzaken uit te sluiten.

We laten hierna wat voorbeelden zien van misdiagnoses, die voorkomen hadden kunnen worden.

Neuralgische amyotrofie

Soms komen symptomen van verschillende aandoeningen grotendeels overeen (zoals bij neuralgische amyotrofie), maar heeft de arts te weinig kennis om het verschil te zien.

Osteoporose

Bepaalde levens- en/of werkomstandigheden kunnen aandoeningen veroorzaken, maar als je arts het verband niet legt, krijg je niet de juiste diagnose en daarmee niet de juiste behandeling.

Zo dachten programmeurs die nauwelijks daglicht zagen en veel cola en energiedrankjes dronken dat ze RSI hadden, maar het was osteoporose. Heel logisch onder die omstandigheden. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en dat zorgt voor sterkere botten.

Lyme

Je denkt dat je een vorm van aspecifieke KANS hebt en de behandelingen die je krijgt helpen niet of niet voldoende. Na jaren kom je er bij toeval (of door een oplettende arts met een andere achtergrond) achter dat je een heel andere ziekte hebt, bijvoorbeeld Lyme en daar hoort een heel andere behandeling bij.

Als je die behandeling in het begin had gekregen had veel ellende voorkomen kunnen worden. De gevolgen van onbehandelde Lyme kunnen ingrijpend zijn en niet meer te herstellen.

Artikelen over dit onderwerp in het RSI-Magazine

Back To Top