Skip to content
 
We hebben contact gehad met Benjamin, die zijn verhaal met ons wilde delen. In 2021 kreeg Benjamin last van RSI. Het begon mild, maar al snel nam het ernstige vormen aan en kon Benjamin vrijwel niets meer. Na de gebruikelijke weg via een fysiotherapeut, wat hulpmiddelen die voor hem niets deden, koos hij voor de methode van John Sarno. Geen conventionele methode, wel een effectieve methode.

Beste RSI-vereniging,

Ik wil graag mijn verhaal over RSI met jullie delen. Om een behandeltraject te kiezen, heb ik gebruikgemaakt van jullie website en de RSI-hulplijn, nog bedankt daarvoor! Ik kreeg een paar goede adviezen. Inmiddels ben ik volledig van mijn RSI af en kan ik alles weer! Ik heb daarvoor gebruikgemaakt van een niet-conventionele therapie en daarover ik wil graag vertellen. Hopelijk hebben anderen hier ook iets aan.

Niet meer typen en niet meer schrijven

In 2021 kreeg ik last van RSI. Eerst in mijn rechterpols, en toen ik daarna alles met links ging doen ook in mijn linkerpols. Mijn klachten werden snel erger, binnen anderhalve maand ging ik van gezond naar invalide en kon ik helemaal niets meer. Ik was op dat moment student en zat midden in mijn afstudeerscriptie. Ik had altijd veel achter de computer gewerkt en speelde daarnaast veel games. Een aantal maanden voordat ik echt klachten kreeg voelde ik al wat polsklachten, maar ik had niet gedacht dat deze zo snel zouden kunnen verergeren. Ik kon niet meer typen en schrijven, ik kon mijn telefoon niet meer gebruiken, niet meer autorijden en fietsen, ik kon mijn handen niet meer in mijn zakken doen. Letterlijk alles deed ontzettend veel pijn.

De handtherapeut en de gespecialiseerde fysiotherapeut

Ik ben toen begonnen met fysiotherapie. Ik kwam bij een handtherapeut terecht, die zei dat ik binnen zes weken zou moeten herstellen. Toen er na anderhalve maand nog steeds geen vooruitgang merkbaar was, nam ik de stap naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. Die maakte een echo van mijn polsen en zei dat het niet ernstig was, maar dat ik minimaal drie maanden moest rekenen voor herstel. Uiteindelijk volgde ik bij deze fysiotherapeut zes maanden lang een traject, zonder dat ik echt verder kwam. Mijn polsen gingen nauwelijks vooruit, en nog steeds ging ik door het leven als een invalide. Ondertussen zorgde ik voor allerlei ergonomische aanpassingen: een nieuwe muis, een nieuw toetsenbord, een goede ergonomische bureaustoel. Helaas, niets hielp.

De neuromusculair therapeut en de chiropractor

Ik deed wat online onderzoek, en toen dacht ik dat de klachten misschien met triggerpoints te maken konden hebben. Daarom maakte ik een afspraak met een neuromusculair therapeut. Deze kwam na een aantal tests tot de conclusie dat het aan mijn zenuwstelsel lag, en hij verwees me door naar een chiropractor. De chiropractor vertelde me dat ik waarschijnlijk last had van een ‘double crush’: vanuit mijn schouders zouden mijn zenuwbanen worden bekneld en dat zou zorgen voor de pijn in mijn polsen. Inmiddels had ik overigens niet meer alleen last van mijn polsen, maar ook van mijn ellebogen, nek en rug. De pijn werd steeds erger, op steeds meer plekken in mijn lichaam. Ik zat overdag alleen maar uit het raam te staren omdat ik niet aan het werk kon.

Het boek The Mindbody Prescription

Na drie behandelingen bij de chiropractor was er absoluut geen vooruitgang merkbaar, en was voor mij het einde zoek. Inmiddels was ik een jaar verder, en geen enkele therapie bracht me de hulp die ik zocht. Via Google zocht ik naar succesverhalen van mensen die van hun RSI-klachten af waren gekomen, en steeds kwam ik verhalen tegen over patiënten die herstelden door het lezen van een specifiek boek: The Mindbody Prescription van John Sarno. Mensen gaven aan binnen een maand, weken of soms enkele dagen van hun RSI af te zijn. Ik vond het behoorlijk vergezocht. Ik was die verhalen al eerder tegengekomen, maar ik had er niets mee gedaan. Ze leken me toen te mooi om waar te zijn. Maar op dit moment had ik niets meer te verliezen en ik besloot het boek te bestellen.

De theorie van John Sarno

De auteur, John Sarno, was een Amerikaanse arts (hij is overleden in 2017). Hij stelde dat veel chronische pijnklachten als RSI, carpaaltunnelsyndroom, migraine, rugklachten etc. voortkomen uit onderdrukte emoties. De onderdrukte emoties willen toch naar buiten komen. Daarom creëert het brein een afleidingsmanoeuvre in de vorm van fysieke pijn, zodat je niet hoeft te dealen met emoties die je (door vaak jaren van spanning) hebt opgebouwd. Die klachten komen vaak voort uit een gespannen zenuwstelsel, waardoor pijn op allerlei plekken in het lichaam kan voorkomen.
Sarno geeft een aantal praktische tools om die cirkel van pijn te doorbreken: de eerste daarvan is bewustwording van het feit dat de klachten psychosomatisch zijn, en te maken hebben met onderdrukte emoties. De tweede is de bewustwording dat de pijn een afleidingsmanoeuvre van het brein is, om ervoor te zorgen dat de emoties niet hoeven te worden verwerkt. Voor veel mensen geeft die bewustwording vaak al de doorbraak, vandaar dat er ook zoveel verhalen online staan over mensen die met het lezen van het boek razendsnel van hun klachten afkomen.

De pijn trok weg!

Ik ben het boek gaan lezen en paste de tips en tools toe, en je raadt het nooit: de pijn trok weg! Binnen een week kon ik weer aan de slag. Na twee weken pakte ik de meeste van mijn werkzaamheden weer op, en binnen anderhalve maand was ik volledig genezen van de RSI. Dit is nu zo’n 9 a 10 maanden geleden, en sindsdien kan ik alles weer. Typen, gamen, hele dagen werken, mijn smartphone gebruiken: het is allemaal geen probleem meer. Soms komt de pijn terug, maar als ik de zelfde theorie toepas verdwijnt deze weer.

Ik wilde jullie dit verhaal sturen omdat ik op de website (bijna) geen enkele verwijzing vond naar deze vorm van therapie. Mijn verhaal staat overigens niet op zichzelf. In de recensies van het boek op amazon.com lees je honderden ervaringen van mensen die dankzij deze methode van onder andere RSI afkomen. Ook is er een grote online community rondom de therapie te vinden op www.tmswiki.org/. Last but not least: er is ook een bekende app (Curable) die deze aanpak gebruikt om mensen te helpen om van chronische pijnklachten af te komen.

Ik hoop dat mijn verhaal ook anderen kan helpen. RSI kan een vreselijke beperking zijn, en ik wens het niemand toe.

Benjamin

REACTIE

Wij van de RSI-vereniging zijn erg blij met deze mail van Benjamin. Ten eerste omdat het Benjamin is gelukt om van zijn klachten af te komen. En ten tweede omdat hij ons laat weten welke behandeling voor hem het meeste resultaat gaf. Wij zijn als vereniging steeds op zoek naar behandelingen die aanslaan. Dat is helaas niet voor iedereen dezelfde behandeling. Het is vaak uitproberen van verschillende therapieën.

Zijn e-mail is aanleiding voor een kort gesprek met Benjamin.

Wie heeft de diagnose RSI bij je gesteld?

In feite heb ik dat zelf gedaan. In mijn familie hadden 2 personen eerder last gehad van RSI. Toen ik soortgelijke klachten kreeg ging ik naar de huisarts en zei zelf dat ik last had van RSI-klachten.

TIP RSI-vereniging:

Het NPI (Nederlands Paramedisch Instituut, waaronder fysio- en oefentherapeuten vallen) is begonnen met het opzetten van een zoeksysteem waarin therapeuten met een bepaalde specialisatie zich kunnen melden. Zie www.vindfysiotherapeut.nl of www.vindoefentherapeut.nl

De klachten kwamen tijdens de scriptieperiode van je opleiding. Heb je destijds steun gezocht bij de studiebegeleider, studentenarts of een ander persoon van je opleiding?

Nee. Wel heb ik op advies van een docent scholieren ingehuurd om mijn scriptie te typen opdat ik geen vertraging zou oplopen in mijn studie. Door de pijnklachten kon ik zelf niet meer typen.

Is er iets veranderd in je leven?

Jazeker, heel veel. Ik zorg nu mentaal beter voor mezelf. Ik houd ook een dagboek bij als hulpmiddel om me bewust te worden van wat ik meemaak en wat dat met mij doet. En als ik de pijnklachten licht voel opkomen grijp ik terug naar de oefeningen van John Sarno. Dat helpt mij enorm. Ik slaap nu ook veel beter.

Hoe kwam je ertoe om een mail te sturen naar de RSI-vereniging?

Vanwege het succesverhaal wil ik anderen met RSI-klachten attenderen op de aanpak van Sarno. En hoe kan ik dat beter doen dan door mijn eigen verhaal te vertellen.

Tip van Benjamin

Het boek van Sarno kan wat te wetenschappelijk voor je zijn. Dan kun je hulp zoeken bij deze online community of via de app Curable.
Je kunt ook begeleiding zoeken bij een therapeut die de ideeën van Sarno aanhangt. De theorie van Sarno staat bekend onder de naam TMS: Tension Myoneural Syndrome of Tension Myositis Syndrome, ook wel Mindbody Syndrome genoemd. Als je op Google de termen TMS- Behandeling en John Sarno invoert krijg je websites van hulpverleners te zien die werken vanuit zijn theorie.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Hi Benjamin,

  Hier nog iemand die eindelijk van RSI af was gekomen door dr. Sarno. Ik geloofde er eerst niet zo erg in (ik ben zelf erg wetenschappelijk ingesteld en het voelde als abacadabra voor mij; onderdrukte emoties.. wat?). Echter had ik na 5 verschillende fysiotherapeuten en behandelingen niks meer te verliezen dus ben ik het boek maar gaan lezen. Sindsdien ga ik klachtenvrij door het leven (soms een hele kleine terugval), maar het heeft echt mijn leven zoveel veranderd!

  Dank voor het delen van je verhaal.

  Met vriendelijke groet,
  Sophie

  1. Hoi Sophie,

   We zorgen dat jouw reactie bij Benjamin terecht komt.

   Wat fijn dat je jouw situatie zoveel hebt kunnen verbeteren met het werk van dr. Sarno!
   Er zijn veel wisselende ervaringen met dr. Sarno, van weinig verschil tot levensveranderende ervaringen.

   Heb jij tips of elementen die je veel geholpen hebben?

   -Dominique

 2. Hi,

  Heel interessant dit. Ik heb ook al meer dan een jaar verschillende fysiotherapeuten geprobeerd met alle soorten methodes, ergotherapie en nu bijna een pijnrevalidatie afgerond. Maar John Sarno’s methode heb ik nog niet voorbij horen komen.

  Ik ben nu healing back pain van John Sarno aan het lezen en heb the mind body prescription ook besteld, maar ik zou ook graag met Benjamin of Sophie in contact willen komen. Is dat mogelijk?

  In ieder geval bedankt voor het delen van je verhaal Benjamin!

  Igor

  1. Hoi Igor,

   Dankjewel voor je bericht. John Sarno’s methode is niet een methode die ik persoonlijk terug heb zien komen op andere plekken dan ervaringen en het internet.
   Ook binnen de vereniging zijn er veel wisselende ervaringen met deze methode.

   Ik ga navraag doen. Ondertussen zou ik kunnen aanraden om in ieder geval onze nieuwsbrief in de gaten te houden. Overweeg ook om naar de Digitale huiskamerbijeenkomst – 13 december te komen, wellicht dat hier iemand anders is met vergelijkbare ervaringen.

   Fijn dat Benjamin’s verhaal een impact bij je maakt!
   -Dominique

 3. Ik verdiep me in deze theorie en zit in een facebook groep MindBodySyndroom & Long Covid. Heel veel positieve berichten en als groep worden deelnemers gestimuleerd aan zichzelf te werken. Veel mensen kunnen zeggen hersteld te zijn van LongCovid. Luister ook de Lief Klein Leven Podcast van Nina Bosselaar, waarin ze verteld hoe zijzelf hersteld is met deze methode en ook mensen interviewt die hun herstelverhaal vertellen. Daarnaast zijn er veel filmpjes van o.a. fysiotherapie4all met uitleg, podcasts met bijvoorbeeld Jan van Rosmalen. Ook Jan Bommerez vind ik heel goed! Enorm veel van hem geleerd. Het grootste probleem is denk ik dat veel mensen het niet snappen, het inzicht missen en het daardoor niet goed kunnen toepassen bij zichzelf. Echt volhouden en ervoor gaan is belangrijk.

 4. Dr. Sarno is ook mijn held! Ik had rugpijn vanaf m’n 12e en toen ik ging studeren kwam er heftige RSI bij.
  Tot m’n 32e heb ik gestruggeld met aangepaste bureaus, ergonomische muis en de perfecte bureaustoel… Ook het nodige medische circuit afgegaan zoals Cesartherapie, fysiotherapie en dry needling.
  Scoliose en een beenlengteverschil zouden de oorzaak voor mijn klachten zijn, maar later leerde ik dat een scoliose een ‘normale afwijking’ in de rug is en geen pijn veroorzaakt.
  Ik kwam in aanraking met de mind-body-methode van Dr. Sarno en binnen korte tijd ben ik volledig hersteld. Na 20 jaar kan ik alles weer, ik kan de methode iedereen aanraden! Lees ook eens Saskia de Bruin ‘Weg van de pijn’.
  Veel succes!

  1. Hoi Robin,

   Dankjewel voor het delen van je ervaring!
   Goed om te horen dat je alles weer kan. Het boek van Saskia oogt op een Nederlandse versie van Dr. Sarno. Wat was voor jou de reden dat dit boek anders was?

   Groetjes,
   Dominique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top