We vergeten vaak onze buikspieren, omdat we vooral gericht zijn op de pijnlijke plekken zoals…
“Het gaat weer regenen, ik voel het aan mijn knie”.
“Oh het gaat weer koud worden, dan krijg ik last van mijn gewrichten’.
Zomaar wat uitspraken die we vaak doen in het dagelijks leven. Vaak heeft het weer invloed op hoe we ons voelen. Van zonnig weer worden we vrolijk, van regenachtig weer kunnen zwaarmoedig worden. Of andersom. Maar ook het lichaam kan reageren op het weer. Vaak hebben mensen met langdurige pijnklachten meer last bij kouder of natter weer. Dit is nu onderzocht door de Universiteit van Georgia. De onderzoekers hebben aan mensen met pijnklachten gevraagd of ze geïnteresseerd waren in weerberichten die vertellen wat dit kan betekenen voor hun pijn.
Pijn-gerelateerde weerberichten kunnen het gedrag van mensen veranderen
Voor mensen met chronisch pijn kan het weer een bepalende factor zijn in hun dagelijkse bezigheden. Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Georgia bleek dat 70% van de ondervraagden hun gedrag zou aanpassen op het weerbericht.
“We zien dat er een duidelijk verband bestaat tussen weerpatronen en pijn, dus dan ligt het voor de hand om weerberichten te maken die pijn voorspellen,” zei Christoper Elcik, hoofdauteur en docent atmosferische wetenschappen. “Dit onderzoek was bedoeld om te kijken of mensen geïnteresseerd waren in dit soort weerberichten.”
Meer dan 4600 mensen werden ondervraagd. Van de groep die aan migraine lijdt gaf 89% aan dat het weer invloed heeft op hoeveel pijn ze ervaren. 79% ziet het weer als een trigger voor pijn. Van de mensen met andere aandoeningen gaf 64% aan dat bepaalde weersomstandigheden pijn kunnen uitlokken. 94% van de ondervraagden gaf aan dat het weer invloed heeft op hoeveel pijn ze ervaren. Elcik borduurde voort op voorgaand onderzoek naar specifieke weerpatronen en pijn- gerelateerde aandoeningen om de interesse te peilen voor weerberichten die een hoog risico voor migraines of chronische pijn kunnen voorspellen.
“Ik zag hoezeer pijn het leven van mensen beïnvloedt. Als ik hen kan laten zien wat het risico op pijn is op een bepaalde dag, dan kunnen ze stappen ondernemen om de pijn te voorkomen,” zei Elcik. “Mensen kunnen preventieve maatregelen nemen als het risico hoger is.”
Wanneer het risico hoog was, gaf meer dan de helft van de mensen aan dat ze waarschijnlijk preventieve maatregelen zouden nemen, zoals medicatie, rust nemen, of bijkomende triggers vermijden. Ongeveer 47% van de mensen met migraine en 46% van de mensen met chronische pijn zeiden dat ze “zeer waarschijnlijk” maatregelen zouden nemen.
Er zal aanvullend onderzoek gedaan moeten worden om een betrouwbaar weerbericht te creëren dat pijn kan voorspellen, maar Elcik is van mening dat dit onderzoek bewijst dat een dergelijk weerbericht erg belangrijk is.
“Dit onderzoek geeft aan dat er een hele hoop mensen zijn die maar al te graag iets nieuws willen proberen, en er zijn waarschijnlijk nog veel meer mensen die er baat bij kunnen hebben,” zei hij. “Het lijkt mij dat de uitslag van dit onderzoek andere onderzoekers kan aansporen om ook te kijken naar vergelijkbare grootschalige weerfenomenen, zodat mensen beter begrijpen welke invloed het klimaat heeft op pijn.”
Dit artikel heeft in de wintereditie 2024 van de ‘In Hand’ gestaan, de nieuwsbrief van de RSI and Overuse Injury Association of the ACT in Australië. Het is vertaald en bewerkt door de redactie van de RSI-vereniging.
Dit bericht heeft 0 reacties