Wil jij in contact komen met lotgenoten? Je ervaringen delen? Horen wat andere mensen met…
Ieder jaar organiseert Ieder(in) een ontmoeting tussen tweedejaars studenten geneeskunde aan de VU en patiëntenverenigingen. Dat was dit jaar op 28 november 2023.
Deze keer heb ik onze patiëntenvereniging vertegenwoordigd. Het was mijn eerste keer, maar ik vond het leuk om te doen. Ik had me goed voorbereid en alles in een Power Point Presentatie gezet.
Doel
Het doel van de (online) ontmoeting is voorlichting geven aan tweedejaars studenten geneeskunde. De studenten kunnen kennismaken met verschillende patiëntenverenigingen en zo kennis opdoen over de aandoening. Wat zijn de problemen voor die aandoening, zoals:
- Wat zijn knelpunten in deelname aan de maatschappij (bijvoorbeeld bij werk)?
- Wat zijn knelpunten in de kwaliteit van de geboden zorg?
- Welke rol speelt leefstijl?
- Wat wordt verwacht van (aankomende) artsen als het gaat om de zorg voor chronisch zieke mensen?
Hoe gaat het in zijn werk?
Van tevoren kreeg ik instructies voor de inhoud met een indicatie van de tijd die je eraan kunt besteden. Je stelt jezelf voor, vertelt over de aandoening en organisatie. Studenten kunnen tussendoor vragen stellen.
Ik kreeg ook instructies hoe ik een Power Point Presentatie kon delen tijdens het overleg. En ook over Zoom, hoe je dat moet installeren als je dat nog niet hebt. Prima begeleiding en je kon iemand bellen als er iets niet goed ging. Goed georganiseerd.
Voorbereiding
Ik heb een basistekst (power point) van Joke gekregen en die verder uitgewerkt. Heel handig tijdens de ontmoeting als je hem deelt, want dan kun je zelf het rijtje afwerken.
De ontmoeting zelf
Vanaf een uur voor aanvang kun je inloggen om te zien of alles werkt. Ik dacht met een kwartier van tevoren ruim op tijd te zijn, maar ik werd al ruim een half uur voor het begin gebeld of ik wilde inloggen.
Bij mij waren er geen problemen, het werkte goed. Daarna werd ik in een waiting room gezet, waar vanaf 14.00 uur de studenten konden binnendruppelen. In de tussentijd kon ik nog even thee zetten en naar het toilet, maar ik moest wel ingelogd blijven.
Iedere waiting room vertegenwoordigt een organisatie en er kunnen 8 tot 10 studenten deelnemen. Bij mij waren dat er ook ongeveer zo veel, maar sommigen hadden de webcam en het geluid uitgezet.
De presentatie
De presentatie ging goed. We hadden genoeg tijd, er was zelfs tijd over. Ik heb er wel een goed gevoel over, maar er zijn altijd verbeterpunten.
De studenten zeiden dat ze tevreden waren. Ze konden tussendoor vragen stellen en deden dat ook.
Dit waren de belangrijkste onderwerpen waarover ik heb verteld:
- uitleg over RSI/KANS
- mogelijke oorzaken
- in welke beroepen komt het voor, wie krijgen het
- wat kun je eraan doen
- chronische RSI-klachten
- het verband of verschil tussen RSI-klachten en een burn out (vraag van de studenten)
- wat de RSI-vereniging doet en met welke middelen
- het financiële plaatje (vraag van de studenten)
- problemen van mensen met RSI-klachten
- begeleiding (huis-)artsen
- problemen in het dagelijkse leven
- behandelingen
- wat mensen met RSI-klachten nodig hebben (vraag van de studenten)
- wat nodig is om aan het werk te blijven
De inhoud van de sheets is niet te lang om allemaal te vertellen. De totale tijd voor de presentatie is ongeveer 50 minuten en je krijgt 5 minuten voor het einde een seintje.
De antwoorden op vragen van de studenten heb ik later in de presentatie verwerkt. Ze wilden aan het eind ook meer over mij weten, daar was voldoende tijd voor. Dat heb ik ook aan de presentatie toegevoegd.
Goed initiatief
Fijn dat studenten geneeskunde zich verdiepen in allerlei aandoeningen. Hopelijk helpt deze presentatie daarbij.
Ik heb beloofd alles op onze website te zetten, zodat iedereen het nog een keer kan bekijken. Wie dat wil kan de presentatie Toekomstig arts ontmoet patiënt van de RSI-vereniging downloaden als pdf.
Succes met de studie!
Corinne Travail
Dit bericht heeft 0 reacties