EHBO bij RSI-klachten: tijgerbalsem Welke ervaren RSI’er heeft het niet, een potje tijgerbalsem? Het is…
30 jaar RSI-vereniging
Op een mooie zaterdagmiddag, 22 maart 2025, vierde de RSI-vereniging haar 30-jarig bestaan in het mooie leerhotel Het Klooster in Amersfoort.
De atmosfeer van het rijksmonument uit 1952 ontworpen door Jos Schijvens, sloot geheel aan bij de atmosfeer van de bijeenkomst. De orde van de Kruisheren hadden als doel daar onderwijs te geven en gastvrij te ontvangen. De RSI-vereniging had en heeft nog steeds het doel om te informeren, gastvrij te ontvangen en onze volgers bij te staan.
Na een heerlijke lunch vertrok het gezelschap naar een rustige ruimte met openslaande tuindeuren. Er ontstonden diverse groepsgesprekken waarin oudere en nieuwe leden hun ervaringen met elkaar bespraken. Persoonlijke ervaringen van ziekte, terugval en herstel, evenals het uiteindelijke pad naar herstel werden in alle geborgenheid met elkaar gedeeld. De levenspaden van diverse oudere lotgenoten werden een inspiratiebron voor de nieuwe generatie. En de jongere leden hadden weer andere ervaringen dan de oudere garde, vanwege het snel veranderende digitale landschap.
De opkomst van de sociale media, en de digitalisering van het onderwijs en steeds meer onderdelen van de maatschappij krijgen een progressieve en ook duidelijk meetbare impact. Er ontstaan al diverse klachten bij de jeugd, soms al vanaf zeer jonge leeftijd. Het verbieden van sociale media in sommige landen is dan ook niet aan de RSI-vereniging voorbij gegaan.
Tijdens de afsluiting van de dag werden verschillende ervaringen gedeeld. Veel mensen zeiden zich erg gesteund te hebben gevoeld in hun zoektocht naar oplossingen. Een andere opmerking was dat we 30 jaar geleden als RSI-vereniging nog zelf heel erg aan het uitzoeken waren hoe om te gaan met deze aandoening. En inmiddels weten we zoveel meer. Met onderzoek, fysiotherapeuten en ergonomen wilden we de beste aanpak definiëren. Dit werd onze multidisciplinaire richtlijn.
Inmiddels zetten vooral grotere werkgevers de toon met een betere preventie en goede ergonomische werkplekken. Maar we zijn nog steeds nodig, want de gevolgen van de groeiende digitalisering en sociale media heeft onze aandacht nodig bij iedereen en zeker bij de allerjongsten. Waarbij RSI misschien van een beroepsgerelateerde aandoening een leefstijlziekte is geworden.
We gaan door!
Verslag van Gabriëlle Koeijvoets, 25-03-2025
Voor lotgenotencontact kun je de online huiskameravonden nog bijwonen, of lid worden van onze besloten facebookgroep:
Comments (0)