Skip to content
 

Chronische pijn bestrijden met geluid en elektronische prikkels, is dat de oplossing voor al die mensen met chronische pijn? Dat zijn er heel veel, want één op de vijf mensen in Nederland heeft chronische pijn. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft chronische pijn nu erkend als een zelfstandige aandoening.

Behandeling chronische pijn

Voor chronische pijn zijn er nog geen goede behandelingen. Paracetamol of ibuprofen helpen nauwelijks en opioïden hebben veel bijwerkingen en zijn verslavend. Maar er is hoop: onderzoek heeft aangetoond dat geluid en elektronische prikkels samen effect kunnen hebben op chronische pijn.

Het artikel Combinatie van geluid en elektrische prikkels kan mogelijk oplossing zijn voor chronische pijn gaat over onderzoek naar het gebruik van zintuiglijke prikkels via geluid en elektroden op de huid.

Oorzaak chronische pijn

Hersenkwabben, verdeeld in een rood, geel, groen en blauw gebiedDe University of Minnesota Twin Cities heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van chronische pijn in de hersenen. Een deel van de hersenen, de somato-sensorische hersenschors (geel op de afbeelding), verwerkt alle informatie over gevoel, pijn, temperatuur, en houding en beweging van lichaamsdelen. Wat gebeurt er als je dat deel van de hersenen stimuleert?

Hersendelen stimuleren

De somato-sensorische hersenschors blijkt actief te worden van prikkels met geluid en elektronische prikkels. Tens (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een apparaat dat elektronische prikkels geeft. Gecombineerd met bepaalde geluidsfrequenties activeert het de somato-sensorische hersenschors en dat vermindert de pijn.

Wat is Tens?

Tens gebruikt geen naalden, werkt met (twee of vier) elektroden op de huid. Een snoertje verbindt de elektroden met het Tens-apparaat en dan regel je zelf hoe sterk je de prikkel wilt hebben. Vervolgens kies je een programma en het aantal minuten dat je het apparaat wilt laten werken.

Tens is algemeen verkrijgbaar. De zorgverzekering vergoedt het apparaat en de elektroden, snoeren en schoonmaakdoekjes die je nodig hebt als een arts op een pijnpoli het voorschrijft. Wil je niet afhankelijk zijn van een arts of je zorgverzekering, dan is Sam een goed alternatief.

Voor Sam plak je ook elektroden op de huid en die zijn met een snoer verbonden met het apparaat. Sam kan masseren of acupunctuur zonder naalden toepassen. Snoeren en elektroden zijn steviger en hoef je niet regelmatig te vervangen.

Veelbelovend onderzoek

De uitkomsten van het onderzoek zijn veelbelovend. De methode is getest op dieren, nog niet op mensen, dus het zal nog wel even duren voor deze behandeling voor iedereen beschikbaar is.

Steeds meer mensen gebruiken Tens. Ik kijk uit naar een draadloze versie, zonder snoeren die de hele dag in de weg zitten. Dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

Meer informatie over chronische pijn

De Landelijke Pijn Organisatie maakt podcasts, bijvoorbeeld Pijncast #2: hoe werkt pijn in je brein?, waarin twee pijnrevalidatieartsen uitleg geven over pijn. Ook de moeite waard: hun pagina Pijnstad. Nog in aanbouw, maar er staat al veel bruikbare informatie op.

Ook op onze eigen website hebben we pagina´s over pijn:

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top