Skip to content
 
De podcast Migraine en werk: het kan wel! gaat over mensen met migraine. Het woord migraine kun je vervangen door terugkerende RSI-klachten of een andere aandoening waarbij je vaak uitvalt op onvoorspelbare momenten. De problemen bij migraine spelen ook bij andere chronische aandoeningen.

Podcast Migraine en werk, logo De Hoofdpijn Podcast

Deskundigen

In de podcast Migraine en werk praten Gisela Terwindt, neuroloog-bioloog & Robbert Janssen, arbeidsdeskundige & Annemiek Lely (ervaringsdeskundige, met op jonge leeftijd uitval door ziekte) met elkaar over werken met een onvoorspelbare aandoening.

Waarom zijn werk en studie belangrijk?

Werk of studie zijn belangrijk, omdat het je eigenwaarde geeft. Maar hoe moet dat als je door ziekte niet altijd en overal kunt presteren? Als je een aantal dagen per maand uitvalt door migraine of een vergelijkbare aandoening?

Sommige adviezen kun je beter niet opvolgen

Annemiek kreeg al op jonge leeftijd te horen dat het met haar aandoening geen zin had om te gaan studeren. Werken zou onmogelijk zijn voor haar. Ze heeft dat advies in de wind geslagen en heeft gestudeerd. En ze werkt nu al jaren en dat gaat goed.

Van zo’n advies kun je depressief worden, of je depressie kan erger worden als je die al hebt. Het geeft je het gevoel dat je al direct bent afgeschreven, nog voor je bent begonnen. Niet goed voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Dat is helemaal niet nodig, want soms zijn er mogelijkheden. Geef dus niet van tevoren op, maar ga ervoor. Leer je grenzen kennen en ga daar niet steeds overheen.

Re-integratie

Ben je al een tijdje ziek en lukt het met je huidige functie niet meer om te werken, dan moet je meewerken aan een re-integratietraject. Eerst binnen je eigen organisatie (1e spoor) en als dat niet lukt daarbuiten (2e spoor).

Bij het 2e spoortraject kun je bijscholen en stage lopen bij andere bedrijven om te kijken of dat lukt. Dat traject duurt ongeveer 9 maanden, dat geeft je wat tijd om mogelijkheden te onderzoeken.

Op de webpagina Re-integreren in andere functie van het UWV vind je meer informatie over dit onderwerp.

Wie bepaalt wat je nog kunt?

De bedrijfsarts of arboarts bepaalt wat je nog kunt, niet je specialist. De bedrijfsarts weet meer van je werk en werkomstandigheden en kan daarom beter beoordelen wat de mogelijkheden zijn.

Bij ziekte krijg je te maken met veel verschillende mensen of afdelingen binnen of buiten je werkgever:

  • de bedrijfsarts/arboarts
  • je leidinggevende
  • je collega’s
  • afdeling personeel & organisatie

En soms ook met:

  • begeleiders re-integratie 2e spoor
  • loopbaanadviseurs

Levend verlies

Bij een chronische ziekte komt er heel veel op je af. Je moet alle ballen in de lucht houden, op je werk, thuis en in je omgeving. En je moet steeds opnieuw je verhaal doen op je werk, bij instanties, artsen en hulpverleners. Je kunt daardoor het overzicht kwijtraken.

Je verliest veel meer dan alleen je gezondheid, mogelijk ook (een deel van) je werk, sociale contacten en meer. Dat heet levend verlies, want je bent er dan nog wel, maar hebt wel beperkingen. Je verliest iets dat je voorheen wel kon of had. Dat is niet niks!

Ga niet akkoord met minder uren werken door ziekte

Een chronische aandoening is geen reden voor ontslag. Ga niet akkoord met een contract met minder uren als je regelmatig uitvalt door ziekte. Als je later toch helemaal uitvalt en je bent afhankelijk van een uitkering, dan is die gebaseerd op 70% van dat lagere loon door minder uren.

Voor je werkgever is het ook lastig dat jij minder kunt, of onvoorspelbaar uitvalt. Of bijvoorbeeld geen nachtdiensten meer kunt doen, terwijl je collega’s dat wel moeten. Het is niet makkelijk, maar je zult het met je werkgever moeten regelen.

Mogelijkheden

Zzp’er

Zoek naar mogelijkheden, door bijvoorbeeld als zzp’er aan de slag te gaan. Het maakt dan minder uit wanneer je je werk doet, als je het maar doet. Je kunt meer zelf sturen.

Daar tegenover staat dat je inkomen wegvalt als je niet in staat bent om een opdracht uit te voeren. Maar het geeft ook vrijheid, meer rust doordat de druk om te presteren op momenten dat jij je niet goed voelt minder is. Die opdracht kun je soms later doen.

Specialiseren

Een andere mogelijkheid: specialiseren. Een leerkracht in het onderwijs moet er zijn voor de groep, als die uitvalt heeft de hele groep er last van.

Werk je in het gespecialiseerde onderwijs als leerkracht voor bijles voor kinderen met leerproblemen, dan is dat vaak een op een. Val je dan een keer uit, dan is er maar één leerling die er last van heeft en die les kun je verschuiven naar een andere dag of tijdstip.

Meer informatie

Wil je meer weten over werken of studeren met RSI-klachten, kijk dan eens op onze webpagina’s:

 

Tekst: Corinne Travail

Comments (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top