Skip to content
 
Onhandigheid is een van de symptomen uit het rijtje op onze webpagina Symptomen. Pijn, tintelingen en stijfheid zijn duidelijk. Maar wat moet je je voorstellen bij onhandigheid?

Onhandigheid: omgegooide beker koffie over de papieren

Onhandigheid:

Ben jij ook vaak onhandig, dan herken je dit vast. Door uitval kun je bijvoorbeeld bovengemiddeld vaak:

  • de afstandsbediening of je bord met warm eten laten vallen
  • bij het omroeren in de pan de inhoud ernaast kieperen
  • de omelet uit de koekenpan op de grond of naast je bord laten glijden
  • je beker met heet drinken van tafel vegen

Mij overkomt het dag in, dag uit en dat levert mij het stempel onhandig op, maar is dat ook zo? Is het misschien een symptoom van (langdurige) RSI-klachten? Het is al jaren zo en ik heb inmiddels wel geleerd hoe ik ermee om moet gaan of hoe ik het zoveel mogelijk kan voorkomen.

Fijne motoriek

De fijne motoriek in mijn vingers/handen is beschadigd, ik voel geen kracht en ik kan het niet aansturen, geen richting geven. Ik knijp bijvoorbeeld dingen fijn omdat ik mijn eigen kracht niet voel.

In mijn vingertoppen zit bijna geen gevoel meer. Of ik iets vast heb en van welk materiaal dat is voel ik niet. Stof, hout en metaal zijn voor mij hetzelfde: ik voel niets. Ik voel amper dat ik het vast heb.

Die gevoelloosheid zorgt nogal eens voor problemen.

Een ei is een moeilijk karwei

Als ik een ei wil aantikken, dan raakt het mes de eierdop veel te zacht of helemaal niet. Het kan ook zijn dat het hele ei doormidden gaat en mijn vingers bijna ook.

Het eerste ei gaat – als ik me goed concentreer – nog redelijk goed, maar met elk volgend ei wordt het minder. Dan gebeurt er niets, of het ei vliegt door de keuken. Voordat ik alle benodigde eieren uit hun schaal heb getikt ben ik wel een tijdje verder.

Gekookte eieren zijn gemakkelijker, die kan ik rustig doppen.

Zo gaat het ook met vergelijkbare dingen die je in het huishouden moet doen. Alles kost heel veel concentratie, inspanning en tijd. En dat is vermoeiend.

Onhandigheid: inhoud over de rand

Na het koken ligt mijn fornuis bezaaid met etensresten die ik naast de pan heb geschept. Nu had mijn moeder dat ook, zou het erfelijk zijn? Ik noemde dat altijd plagend koken zonder pannen. En nu doe ik het zelf.

Warm eten eet ik uit borden met een hoge rand, of schalen. Want ook dan gaat het vaak mis. En ik heb altijd een schort voor, waarop je na verloop van tijd het menu van de laatste dagen of week kunt aflezen. Dat schort gaat vaak in de was.

Onhandigheid: beker laten vallen

Een beker thee of koffie laat ik geregeld vallen. Dat probeer ik te voorkomen door altijd een beker of kopje met een oor te gebruiken, waar je een vinger doorheen kunt steken. Als dat niet kan laat ik de beker liefst op twee handen rusten.

De beker kan nog steeds vallen, maar dat is meestal maar een klein stukje. Je krijgt hooguit wat vloeistof over je heen. Soms blaren van de hete vloeistof. Ach, kleding kun je wassen en je beker blijft heel. De blaren genezen wel.

Onhandigheid: beker omgooien

Als ik die beker niet uit mijn handen laat vallen, dan maai ik hem wel om. Met domino-effect: het een na het ander valt om. Wat een chaos, alsof er een storm over de tafel is gegaan.

Breekbare dingen zet ik altijd ver op tafel, nooit op de rand. Als ik het zelf niet ondersteboven gooi, doet kater Dousja (ook wel Boefja genoemd) het wel.

Boodschappen doen

Bij het boodschappen doen moet ik er goed op letten dat ik het product stevig vast heb en houd. Zodra mijn aandacht verslapt ligt het op de grond.

Wel vraag ik altijd hulp bij het op de band zetten van de boodschappen en het inpakken van de tas. De medewerkers kunnen dat veel sneller en de producten blijven heel. Soms helpt een klant en dat accepteer ik gewoon.

Het is dus slimmer om voor blik te kiezen en glazen potten zo veel mogelijk in de schappen te laten staan. In de praktijk werkt het niet zo, het hangt ook van voorkeuren af. Gelukkig zijn er producten die je zonder problemen kunt laten vallen.

Waar komt onhandigheid vandaan?

Mijn onhandigheid komt waarschijnlijk door jarenlange RSI-klachten. Dingen laten vallen en uitval horen bij carpaletunnelsyndroom.

Zijn er andere oorzaken van onhandigheid?

Op de website van het Belgische HLN staat een artikel over de mogelijke oorzaak van onhandigheid. Volgens onderzoekers van de universiteit van Delaware is er een wetenschappelijke verklaring voor, namelijk een tragere reactiesnelheid. Jammer genoeg staat er geen link in het artikel naar het onderzoek.

Toch een schrale troost dat het niet aan jou ligt.

Oorzaak van mijn uitval

De uitval is bij mij waarschijnlijk het gevolg van jarenlange beknelling door een carpaletunnelsyndroom (CTS). Ik ben daar wel twee keer aan geopereerd, maar de klachten waren na de eerste operatie niet over. Daarna hebben mijn zenuwen weer jarenlang ernstig bekneld gezeten. De tweede CTS-operatie is pas 30 jaar later gedaan.

Spalken

Vroeger heb ik jarenlang statische orthoplast spalken gedragen. Dat zijn op maat gemaakte hulpmiddelen. Als ik die spalken om had liet ik geen boodschappen vallen. Mijn tempo lag wel wat lager, maar de meeste mensen hadden daar wel begrip voor als ze de spalken zagen.

De spalken hielpen ook bij het fietsen. Ze voorkwamen dat ik plotseling door mijn polsen zakte en met mijn gezicht op het stuur terecht kwam. Vroeger kreeg ik nog wel eens commentaar, maar tegenwoordig zie je meer mensen met spalken.

Ik heb er zelfs mee autogereden. Dat kan gewoon, ook voor de verzekering. Dat heb ik vooraf wel uitgezocht. Zolang de dokter autorijden niet verbiedt kun je autorijden. Meer over het gebruik van spalken staat op onze webpagina Overige hulpmiddelen.

Hulp vragen en aanvaarden

Krijg je hulp aangeboden, neem die dan aan. Zet je trots opzij, het is geen schande. Je wordt daar geen minder mens van.

Heb je hulp nodig, vraag het dan. Bijna iedereen zal je helpen en het levert vaak leuke gesprekjes op. Zo heb je meteen sociale contacten. Dat maakt je dag goed.

Meer informatie

Kijk voor meer tips en informatie op de volgende websites/webpagina´s:

Geschreven door Corinne Travail
Afbeelding: Pixabay

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top