Zwangerschap
Kinderwens
Als je een kinderwens hebt, dan vraag je jezelf af wat de invloed van RSI op je zwangerschap is. Kun je straks wel voor je baby zorgen als je RSI hebt? Jazeker, dat kan! RSI en een baby verzorgen gaan prima samen. Velen hebben daar al ervaring mee.
Praktische problemen
Moeders met RSI zijn allerlei praktische problemen tegen gekomen en hebben creatieve oplossingen bedacht. Via de RSI-vereniging kun je in contact komen met andere ouders om praktische tips en ervaringen te delen.
Tips van George
Lees de tips van George, mede-eigenaar van een RSI-moeder. Samen bedenken ze de beste oplossingen voor de problemen die ze in het leven van alledag tegenkomen. Kijk onderaan deze pagina onder Artikelen over dit onderwerp in het RSI-Magazine voor de tips van George. Daar staan ze allemaal bij elkaar.
Wat zijn de mogelijke knelpunten?
Mogelijke knelpunten moet je vooraf inschatten en goed met je partner bespreken.
Kraamzorg
Hoeveel kraamzorg krijg je na de bevalling? Het aantal dagen verschilt per verzekeraar. Kijk daar goed naar en stap eventueel over naar een andere verzekeraar, of neem een aanvullende verzekering die dat (beter) dekt. Helaas kun je nu alleen overstappen rond de jaarwisseling. Of kunnen familie of vrienden extra bijspringen?
Hoe veel (extra) kan en wil je partner bijspringen als de verzorging tegen valt?
Hulpmiddelen
Welke hulpmiddelen zijn er en hoe duur zijn ze? Lees tips over hulpmiddelen van anderen met een beperking.
Hulp in de huishouding
Kun je hulp in de huishouding organiseren (familie, vrienden en kennissen) of betalen?
Oppas of kinderdagverblijf
Kunnen en willen je ouders of schoonouders straks oppassen en hoeveel? Of is er een plek voor je kindje in het kinderdagverblijf en wat gaat dat kosten?
Maak afspraken met je verloskundige of gynaecoloog
Ben je eenmaal zwanger, bespreek dan je RSI-klachten met de verloskundige of gynaecoloog, zodat zij rekening kunnen houden met je beperkingen en wensen.
Hoe veel (extra) kan en wil je partner bijspringen als de verzorging tegen valt?
Laat afspraken op je zwangerschapskaart noteren
Zorg dat deze punten op je zwangerschapskaart staan, want het is wel zo handig als je tijdens de bevalling geen discussie hoeft aan te gaan over het al dan niet zelf vasthouden van je benen of de houding waarin je bevalt!
Zwangerschapscursus
Volg je een zwangerschapscursus, vertel dan ook de cursusleiding over je RSI-klachten. Bij de oefeningen kan dan rekening met je worden gehouden. Forceer jezelf niet, sla een oefening over als je zelf voelt dat deze niet prettig is en stop als je voelt dat je bijna aan je grens zit.
Hormonale veranderingen
Er zijn geen aanwijzingen dat de hormonale veranderingen RSI-klachten verergeren. Toch kan dat individueel nogal verschillen. De een krijgt minder klachten, de ander krijgt er juist meer. Mochten je klachten toch toenemen, dan hoeft RSI niet altijd de oorzaak te zijn; bespreek dit met je arts.
Ongeveer 10% van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap CTS-klachten. CTS staat voor carpaletunnelsyndroom, een beklemming van zenuwen in de pols. Als je vóór je zwangerschap geen RSI-klachten had, dan wordt CTS niet tot RSI gerekend (bron: rapport Gezondheidsraad, november 2000).
CTS voorkomen
Om CTS te voorkomen is het van belang de pols niet te ver omhoog of omlaag te buigen en niet te veel te belasten. Eventueel kun je als ondersteuning een brace dragen om de pols recht te houden.
Ben je hypermobiel, pas dan op met rek- en strekoefeningen omdat de gewrichtsbanden tijdens de zwangerschap door hormonale invloed wat verslappen. Sommige vrouwen vinden het prettig een ondersteunende buikband te dragen.
Deskundigen raden aan tijdens de zwangerschap door te blijven gaan met de behandeling van RSI. In de eerste weken na de bevalling is ontspannend zwemmen een mogelijkheid. Na ongeveer een maand kan het oefenprogramma weer opgepakt worden.
Bij het uitzoeken van je babyuitzet kun je al rekening houden met je klachten. Schaf babyartikelen aan die praktisch zijn en die de verzorging voor jou zo weinig mogelijk belasten. Vraag of je iets mag lenen om te proberen.
Wieg of ledikant?
Een ledikantje is praktisch omdat je het langere tijd kunt gebruiken, maar een wieg voor de eerste maanden is gemakkelijker op te maken.
Overal in huis plekjes voor de baby
Je kunt verschillende plekjes in huis inrichten, waar je de baby snel en gemakkelijk neer kunt leggen. Zet bijvoorbeeld een kinderwagen als slaapplek in de woonkamer. Dit voorkomt gesjouw met je kind naar de wieg in de slaapkamer of de babykamer.
Ook een verstelbaar wipstoeltje (met ligstand) is prettig om bij de hand te hebben.
Ergonomisch verantwoord meubilair
Zorg voor een goede werkhoogte bij de babyverzorging: neem een commode met de juiste hoogte (of met verstelbare planken).
Babybad
Koop of leen een babybad op een standaard. Je kunt je baby ook in een bademmer wassen. Een bademmer is smaller en vraagt daarom wel meer buigingen van je pols.
Kleding
Koop of vraag (als kraamcadeautje) om handige kleertjes met gemakkelijke sluitingen. Kleertjes met klittenband zijn erg praktisch. Hoe minder gepriegel, hoe prettiger voor jou en de baby.
Koop goed wasbare kleertjes die liefst niet gestreken hoeven te worden.
Kraamtijd
Als de baby er eenmaal is kunnen handelingen als tillen, dragen, voeden en aankleden de RSI-klachten doen toenemen.
Kraamzorg
Als je bijtijds kraamzorg hebt geregeld ben je hopelijk verzekerd van een voldoende aantal uren kraamzorg om je de eerste tijd veel werk uit handen te nemen. De kraamverzorgster zal je ook helpen bij het aanleggen van je kind.
Als je je te laat aanmeldt krijg je in sommige regio’s mogelijk minder uren kraamzorg en dat wil je juist voorkomen.
Comfortabele houding
Zorg voor een comfortabele houding door veel kussens te gebruiken. Probeer in alle rust welke houding het best bevalt.
Moedermelk of de fles?
Moedermelk heeft naast de vele goede eigenschappen voor de gezondheid van je baby nog een voordeel: borstvoeding geven is minder belastend voor je handen dan flesvoeding.
Flesvoeding betekent letterlijk meer handelingen: schepjes voeding afmeten, hoeveelheid water afmeten, gieten, roeren, schudden, vasthouden en het schoonmaken van flessen en spenen. Mocht je flesvoeding geven, dan is het handig om in één keer een voorraad voor 24 uur te bereiden (bewaar de voorraad in een maatkan met deksel in de koelkast).
Kraambezoek
Kraambezoek kan extra vermoeiend zijn als je steeds je nek en schouders moet draaien om iedereen te kunnen aankijken. Een pijnlijke nek kan ook het gevolg zijn als je juist de hele tijd in één richting moet kijken. Vraag het bezoek zo te zitten dat het voor jou prettig is.
Huishoudelijke hulp na de kraamtijd
Overweeg alvast of je na de kraamtijd huishoudelijke hulp nodig hebt. Schroom vooral niet om mensen in te schakelen die de eerste tijd willen bijspringen, neem hun aanbod met beide handen aan!
Babyverzorging
Bij het verzorgen van een baby zijn veel handelingen nodig, die belastend kunnen zijn als je last hebt van RSI-klachten.
Belasting aanpassen aan belastbaarheid
Het is de kunst de verzorging zoveel mogelijk aan te passen aan je persoonlijke belastbaarheid. Dat betekent zo min mogelijk dragen of tillen en alles wat je nodig hebt bij de verzorging zoveel mogelijk binnen handbereik plaatsen.
Oefening baart kunst
Ouders met RSI hebben de ervaring dat je vanzelf de handigheid krijgt om je baby zo goed mogelijk te verzorgen met zo weinig mogelijk fysieke inspanning.
Voorkom tillen door je kind te laten slapen op de plek waar het in slaap valt.
Verschillende slaapplekken
Zorg voor verschillende slaapmogelijkheden in huis: bijvoorbeeld in een kinderwagen, een wipstoeltje met ligstand, een box en natuurlijk een bed of wieg. Zo bespaar je jezelf heel wat tilwerk en hoef je ook minder vaak je kind de trap op te dragen naar de slaap- of babykamer.
Normale huis-, tuin en keukengeluiden zijn geruststellend
Als je kind in de woonkamer slaapt hoef je niet op je tenen door het huis te sluipen: normale huis- tuin- en keukengeluiden zijn voor baby’s juist geruststellend. Sommige baby’s vallen zelfs heerlijk in slaap bij het geluid van de stofzuiger!
Handen vrij
Door het kind in een doek of band aan je taille vast te maken kan het niet van je schoot glijden en heb je toch je handen vrij. Je kunt ook een speciale schootdrager aanschaffen.
Een draagzak met schouderbanden kan, als je toch al RSI-klachten hebt, knellen. Draag je kind liever in een draagdoek die ook op je heupen steunt.
Praktisch inrichten
Bekijk de plaats van de kindermeubels eens vanuit praktisch oogpunt. Is de opstelling wel handig?
Box naast bank
Je kunt de – liefst in hoogte verstelbare – box beter naast de bank zetten waar je je kind voedt in plaats van in een uithoek van de kamer. Zo kun je je kind gemakkelijk even neerleggen zonder dat je het door de kamer hoeft te dragen.
Commode naast bedje
Een babykamer is meestal niet zo groot, maar toch scheelt het tillen als de commode dicht bij het bedje staat.
Luiers naast de bank
Verschonen kan ook in de woonkamer: je hoeft niet voor iedere schone luier naar de babykamer te lopen. Zet een luiertas met verschoonspullen voor het grijpen, naast de bank bijvoorbeeld.
Elke baby huilt wel een aantal keren per dag (en nacht), de een wat meer dan de ander. Een normale reactie op huilen is troosten. Dat doe je bijvoorbeeld door je kind zacht op de rug te kloppen terwijl je door de kamer loopt, maar met RSI-klachten gaat dat soms moeilijk.
Schommelstoel
Het is fijn als je een schommelstoel hebt, je kunt dan de baby wiegen zonder dat je hem hoeft rond te dragen. Ook voeden gaat prima in een schommelstoel. In een hangmatje, schommelbootje, wipstoeltje of babyswing kun je je kind wiegen zonder dat je zelf met hem hoeft rond te lopen.
Hoe kun je je baby het gemakkelijkst voeden?
Liggend op je zij
Borstvoeding geven gaat het beste liggend op je zij; dit is de meest ontspannen houding. Gebruik twee kussens in je nek om je nek ontspannen te houden. Let erop dat de sluiting van de voedingsbeha gemakkelijk open en dicht gaat, dat bespaart je lastig gepriegel.
Flesvoeding klaarmaken
Maak bij flesvoeding de voeding per dag klaar en rol de fles als schudden moeilijk is.
Voedingskussen
Gebruik altijd een voedingskussen, ook bij flesvoeding. Je hele onderarm heeft daarop namelijk steun. Voor borstvoeding dient het kussen zo hoog te zijn dat de baby op het kussen kan liggen zonder dat je hem hoeft vast te houden of te ondersteunen.
Bij flesvoeding ligt het kind iets lager in het kussen en rust je onderarm op het kussen. Een voedingskussen is banaan- of hoefijzervorming en gevuld met lichtgewicht korrels. De maat is afhankelijk van je lichaamslengte.
Ondersteuning pols
Voor polsklachten kun je een flessenhandvat kopen waardoor je pols in een neutrale stand blijft. Je kunt ook opgerolde handdoeken langs de schouders van de baby naar zijn buik leggen om de fles op te laten steunen.
Boeren
Je kind laten boeren kun je doen door in kleermakerszit het kind over je bovenbeen te leggen.
Achter de kinderwagen lopen kan een zware klus zijn, vooral als je stoep op, stoep af moet. Met de volgende tips blijft de belasting voor jou zo laag mogelijk.
Juiste hoogte
Let erop dat een kinderwagen op een voor jou prettige hoogte is: de bak en de duwstang mogen niet te laag zijn.
De stoep op
Gebruik je onderarmen om de kinderwagen achterstevoren een stoep op te trekken: haak je armen onder de beugel van de duwstang door. Zo belast je je polsen niet.
Als duwen zwaar is
Als duwen zwaar is, probeer dan eens je hand recht te houden en op de duwstang te laten rusten. Haak alleen je pink eronder en je zult zien dat je met ontspannen handen kunt duwen. Verticale handvatten aan de duwstang – vraag je fietsenmaker deze vast te zetten – zijn soms een goede oplossing.
Geen jas, maar wel in de slaapzak
Het is helemaal niet nodig om je baby met veel moeite een jasje aan te trekken als je met hem gaat wandelen. Leg je kind gewoon in een slaapzakje in de kinderwagen of in de buggy, dan hoef je niet te worstelen met mouwtjes of knopen.
Meer informatie
In de Engelstalige folder Pregnancy and parenting with RSI (pdf), van de Australische RSI-vereniging vind je nog meer tips over de verzorging van je baby als je RSI-klachten hebt.
Artikelen in het RSI-Magazine over dit onderwerp
In ons RSI-Magazine schrijven we ook over dit onderwerp. We hebben de artikelen voor je op een rij gezet.
- Steeds meer nieuwe moeders last van Mummy Thumb, Handvat 2011-3, pagina 21
- Uit bed tillen, pauzeren en bewegen (Mini-tips George), Handvat 2011-2, pagina 5
- Rupsje nooitgenoeg, slaapzak en taakverdeling (Mini-tips George), Handvat 2011-1, pagina 23
- Babyverzorging en RSI, Handvat 2010-3, pagina 22
- Een kind krijgen en RSI, Handvat 2010-2, pagina 22
- Zwangerschap en RSI, dagboek, Handvat 2010-1, pagina 26