skip to Main Content

Hier vind je mogelijkheden om je werkplek ergonomischer in te richten en makkelijker te kunnen werken. Je kunt daarbij denken aan beeldschermverhogers, monitorarmen, monitorstandaarden, armsteunen, documenthouders, voetenbanken, en aan ergonomisch kantoormeubilair zoals zit-/sta-werkplekken, bureaustoelen en zadelkrukken. Als laatste geven we een rij tips voor het instellen en gebruiken van je werkplek.

Werkomgeving

Hulpmiddelen en een ergonomisch ingerichte werkplek kunnen helpen om RSI-klachten te voorkomen of te verminderen. Maar als je in een lawaaierige omgeving moet werken, bijvoorbeeld in een grote kantoortuin, dan kan het moeilijk zijn om je te concentreren.

De radio staat aan, de telefoon gaat regelmatig over, collega´s komen langs voor een vraag of een praatje en je wilt geen e-mailbericht missen. Je komt niet aan werken toe. Hoe schep je orde in deze chaos en hoe houd je overzicht? Bakker & Elkhuizen heeft tips (pdf) op een rijtje gezet om je werk zonder al te veel afleiding te kunnen doen.

Het Canadese Institute for Work and Health heeft een uitgebreide (Engelstalige) webcursus voor beeldschermwerkers gemaakt. In verschillende stappen leer je alles over klachten, werkhouding en pauzes, de inrichting van je werkplek en licht en lichtinval. Kortom, hoe je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt, met zo weinig mogelijk risico op klachten.

ErgoDirect heeft een webpagina over zitten, met uitleg over veel voorkomende klachten, misverstanden en adviezen voor een goede zithouding.

Hulpmiddelen om je werkplek te verbeteren

Naast ergonomische meubels, muizen en toetsenborden zijn er meer hulpmiddelen om je werkplek te verbeteren. Denk aan een documenthouder, een beeldschermverhoger of -arm, armsteun of voetenbankje. ErgoDirect heeft tien tips op een rij gezet voor de ideale inrichting van je werkplek (pdf-bestand). Hierna geven we enkele voorbeelden.

Beeldscherm verhoger en/of –arm

Als je beeldscherm te hoog, te laag of schuin voor je staat verandert de stand van je romp en/of nek en dat kan spierspanning veroorzaken. Je kunt RSI-klachten voorkomen door een verhoger of wendbare arm te gebruiken.

We geven hierna enkele voorbeelden van beeldschermverhogers of –armen, voor één of meer schermen. Kijk hier voor richtlijnen voor de juiste positie van het beeldscherm.

Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 8 juli 2017.

Adjustable-sit-stand-desk-riser

Adjustable Sit-Stand Desk Riser

Met de Adjustable Sit-Stand kun je niet alleen je beeldscherm verhogen, maar ook een staplek van je bureau maken. Instelbaar in 15 standen en geschikt voor 2 beeldschermen. Draagvermogen tot 15 kg.

Prijs circa € 424.

Klik  hier voor meer informatie.

B-sky

B-sky

De B-sky is een in hoogte en diepte verstelbare scharnierende arm voor monitoren tot 24 inch. De armen zijn voorzien van kabelgeleidingen en hij wordt geleverd met een bladklem en bladdoorvoer. Voor 1 of 2 schermen, in zwart, wit of zilver.

Prijs circa € 117.

Klik hier voor meer informatie.

Crystal monitorstandaard

Crystal Monitorstandaard

De Crystal Monitorstandaard is van stevig acryl, is in 5 hoogten verstelbaar en heeft anti-slipvoetjes.

Prijs circa € 55.

Klik hier voor meer informatie.

Devia Monitorarm 2 – 10 kg

Devia Monitorarm

De Devia Monitorarm met gasveer en bevestigingsklem is verkrijgbaar voor een scherm tot 10 kg of 21 kg. De arm is verstelbaar in hoogte en diepte en kan kantelen, roteren of zwenken. Ook in wit. Geschikt voor flexwerkplekken.

Prijs circa € 169.

Klik hier voor meer informatie.

Devia Monitorarm Double Zilver

Devia Monitorarm Double Zilver

De Devia Monitorarm Double Zilver met gasveer en bevestigingsklem kan twee schermen van maximaal 4 kg dragen. De arm is verstelbaar met één hand en is geschikt voor flexwerkplekken.

Prijs circa € 212.

Klik hier voor meer informatie.

ErgoLine (1)

ErgoLine Monitorverhoger

De ErgoLine Monitorverhoger is verkrijgbaar in een vaste en een verstelbare versie. Voor monitoren en TFT-schermen tot 15 kg. Je plaatst je scherm op de verhoger.

Prijs vanaf € 78.

Klik hier voor meer informatie.

Ergoline Style OA-3

Ergoline Style OA 

De Ergoline Style OA monitor-/tabletarm is kantelbaar, kan draaien en is in hoogte verstelbaar. Geschikt voor flexwerkplekken, met bureauklem. In verschillenden uitvoeringen, ook voor twee beeldschermen.

Prijs vanaf € 79.

Klik hier voor meer informatie.

ErgoMate

ErgoMate

Met de ErgoMate TFT-scherm- en laptopverhoger kun je twee schermen op dezelfde hoogte naast elkaar brengen. Verstelbaar in hoogte en diepte en een in breedte verstelbaar notebook platform.

Prijs vanaf € 265.

Klik hier voor meer informatie.

LCD Monitorstandaard Acryl

LCD Monitorstandaard Acryl

De LCD Monitorstandaard Acryl is 11 cm hoog, maar niet verstelbaar. Hij heeft wel een opbergvak voor het toetsenbord en kan een monitor tot 15 kg dragen.

Prijs circa € 43.

Klik hier voor meer informatie.

ViewGo monitorarm

ViewGo Monitorarm

De ViewGo Monitorarm is in hoogte instelbaar met een draaiknop. Je kunt de monitorarm eenvoudig zelf aan je bureau bevestigen. In wit, zilver of zwart en ook leverbaar voor 2 schermen naast elkaar.

Prijs vanaf € 108.

Klik hier voor meer informatie.

Armsteunen

Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 18 november 2016.

Ergorest armsteun

Ergorest

De Ergorest is een armsteun die je aan je werkblad vastmaakt. Verkrijgbaar met of zonder muismat en in verschillende kleuren. De steun draait en beweegt mee. Ook in hoogte verstelbare steunen, of met ESD (bescherming tegen statische elektriciteit).

Prijs vanaf € 94.

Klik hier voor meer informatie.

Documenthouders

Als je veel met documenten werkt, dan kun je het beste een documenthouder gebruiken. Die plaats je tussen je beeldscherm en toetsenbord, zodat de documenten in een rechte lijn voor het beeldscherm liggen. Je werkt dan binnen de comfortzone van je lichaam, omdat je niet steeds hoeft te draaien en/of reiken vanuit je nek en rug. Zo kun je klachten voorkomen.

Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 1 juli 2017.

Crystal Documenthouder

Crystal Documenthouder

De Crystal Documenthouder plaats je tussen je toetsenbord en je beeldscherm, zodat je niet steeds je hoofd hoeft te draaien. Verstelbaar in 5 standen en met opbergvak voor het toetsenbord. Ook geschikt voor zware ordners.

Prijs circa € 60.

Klik hier voor meer informatie.

Ergoline Addit A3

Ergoline Addit A3

De Ergoline Addit A3 documenthouder is van heldere of matte (anti-reflectie) acryl. Geschikt voor documenten, boeken en ordners. De Basic is niet in hoogte verstelbaar, de Plus wel. Draagkracht 6 kg.

Prijs vanaf € 64.

Klik hier voor meer informatie.

ErgoLine Nota UP

Ergoline Nota UP

De Ergoline Nota UP heeft een traploos uitschuifbare bovenkant. Als je dat doet, dan krijg je een schrijfplateau boven je toetsenbord. Kijkhoek in 3 stappen instelbaar en je papieren liggen onder beschermende folie. Geschikt voor documenten, ordners en boeken. Gewicht 2,5 kg.

Prijs vanaf € 130.

Klik hier voor meer informatie.

MicroDesk Compact

MicroDesk Compact

De MicroDesk Compact is aan de voor- en achterzijde traploos instelbaar, zodat je zelf de hoogte kunt bepalen. Met liniaal, opbergruimte voor toetsenbord en anti-reflectie. Naast documenthouder ook lessenaar: je kunt aantekeningen maken op je document. Draagkracht 20 kg.

Prijs vanaf € 75.

Klik hier voor meer informatie.

Voetenbanken

Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 1 juli 2017.

Ergo Foot

Ergo Foot 

De Ergo Foot is traploos in hoogte verstelbaar en heeft anti-slip. Verchroomd metalen frame met kunststof voetblad.

Prijs ongeveer € 50.

Klik hier voor meer informatie.

ErgoStretch Voetensteun

ErgoStretch Voetensteun

De ErgoStretch Voetensteun heeft een extra beenleuning waarmee je steeds van houding kunt wisselen. De hoogte is instelbaar op drie verschillende standen en ook de hoek kan worden aangepast.

Prijs circa € 106.

Klik hier voor meer informatie.

Zit/sta werkplek

Met een verstelbaar zit/sta bureau kun je afwisselend zittend of staand werken. Daarmee voorkom je statische belasting van je lichaam en het risico op klachten. Nog een voordeel van wisselende werkhoudingen: je concentratie verbetert en je produceert meer. Door regelmatig af te wisselen ben je minder snel moe.

Dit overzicht is voor het laatst aangepast op 25 maart 2017.

ErgoLine EasyDesk

ErgoLine Easydesk

Je kunt de hoogte van de ErgoLine Easydesk verstellen van 63 tot 128 cm. Je kunt afwisselend zittend, halfzittend en staand werken.

Meer informatie: Backshop.

ErgoLine JOB

ErgoLine JOB

De ErgoLine JOB en kan tot 110 cm hoog worden ingesteld. Met een slingermechaniek kun je de hoogte gemakkelijk veranderen.

Meer informatie: Backshop.

Flex Light slinger

Flex Light slinger

De bureautafel Flex Light is met een slinger in hoogte verstelbaar van 62 tot 105 cm en in de breedte tot 180 cm. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen en ook als losse onderdelen.

Prijs circa € 380.

Meer informatie: Kantoormeubelencenter.

HumanScale Quickstand

HumanScale Quickstand

De Quickstand is een verstelbare tafelverhoger, waarmee je een gewone tafel kunt omtoveren in een statafel. Je hoeft geen nieuw bureau aan te schaffen. Het werkplateau en het beeldscherm kunnen onafhankelijk van elkaar in de juiste hoogte ingesteld worden, waarbij de kabels netjes worden weggewerkt in de kolom.

Meer informatie: Backshop.

Jaswig Nomad StandUp Medium

Jaswig StandUp Nomad statafel

De Jaswig StandUp Nomad is een sobere houten, handmatig verstelbare statafel (kliksysteem), die niet veel ruimte inneemt. De tafels worden in België gemaakt van FSC-gecertifieerd esdoornhout en afgewerkt met milieuvriendelijke producten. De tafel is verkrijgbaar in drie verschillende hoogtematen: Large (ellebooghoogte 91-122 cm), Medium (81-107 cm) en Small (61 -81 cm). Large heeft een groter werkblad; Small (nieuw) is voor kinderen en kan bij voldoende bestellingen worden gemaakt. De tafel wordt geleverd als bouwpakket.

Te bestellen in België bij Jaswig of de Belgische Ergoshop. Prijs vanaf ongeveer € 399 (Medium).

Zit-sta bureau Flex 3 elektrisch

Zit/sta bureau Flex 3 elektrisch

Zit-sta bureau Flex 3 is elektrisch in hoogte verstelbaar van 65 tot 125 cm. In het geheugen kun je vier standen opslaan (optie). Met T-poot onderstel en de kabels zijn weggewerkt in het frame. Verkrijgbaar in 5 maten en verschillende kleuren. Afwasbaar, kras- en spiegelvrij.

Prijs circa € 815.

Meer informatie: Kantoormeubelencenter.

Zit-sta-werkplek

Zit/sta werkplek

Dit bureau is eenvoudig (handmatig of elektrisch) in hoogte verstelbaar. Ook geschikt voor flexibele werkplekken en leverbaar als 90° hoekbureau. Je kunt je eigen bureau samenstellen uit verschillende onderdelen.

Prijs vanaf € 362.

Meer informatie: Ergo2Work.

Ergonomische (bureau-)stoelen

Op een niet passende bureaustoel zit je in een verkeerde houding, waardoor je klachten in nek, schouder, rug en bekken kunt krijgen. Dynamisch zitten of actief zitten is beter en dat kan ook op een zadelkruk, of afwisselend op beide. We geven hierna enkele voorbeelden van ergonomische bureaustoelen en zadelkrukken van goede kwaliteit die de Backshop en Kantoormeubelencenter voor ons hebben verzameld, maar er zijn uiteraard meer leveranciers en ook goedkopere stoelen voor wie niet zo veel kan of wil besteden. Bij sommige leveranciers – ook de Backshop – kun je de stoel een aantal weken proberen om te zien of hij bevalt. Zadelkrukken zijn er vanaf een paar honderd Euro, de ergonomische bureaustoelen zijn flink duurder.

Bureaustoelen

Dit overzicht is voor het laatst aangepast op 22 maart 2017.

ErgoLine NPR Budget

ERgoLine NPR Budget

De ERgoLine NPR Budget heeft een in hoogte verstelbare rugleuning, een instelbare schuifzitting, verstelbare armleuningen en wielen die geschikt zijn voor een harde en zachte ondergrond. In verschillende uitvoeringen.

Prijs vanaf € 599.

Klik hier voor meer informatie.

Interstuhl-every-152e

Duitse Interstuhl Every 152E

De Duitse Interstuhl Every 152E heeft een instelbare zithoogte en –diepte en een verstelbare  lendensteun. Opties: zachte, dubbele wielen en 4D armleggers. Keuze uit verschillende kleuren. ARBO goedgekeurd EN1335.

Prijs circa € 423.

Klik hier voor meer informatie.

Malm

Malm

De Malm heeft een schommelmechaniek en wordt individueel ingesteld voor de gebruiker. Verkrijgbaar met middelhoge en hoge rugleuning en voor smalle, kleine, large of XL-gebruikers. Met extra mogelijkheden, zoals neksteun en stoffen of leren bekleding.

Klik hier voor meer informatie.

RH Logic

RH Logic

De RH Logic is er in twee uitvoeringen: met middelhoge rugleuning (300) en hoge rugleuning (400). Geschikt voor smalle mensen, omdat de stoel met de armleuningen versmald kan worden. Actieve zitstoel die zich aanpast aan je lichaam, maar wel je rug constant goed ondersteunt.

Klik hier voor meer informatie.

RH Mereo

RH Mereo

De RH Mereo is een actieve zitstoel met middelhoge (200) of hoge (220) rugsteun. Je nek en schouders kunnen vrij bewegen. Je kunt de stoel naar wens instellen en daarmee is hij geschikt voor flexibele werkplekken. Je kunt een neksteun, armsteunen of kledinghanger toevoegen of zit- en rugkussens verwisselen. De RH Mereo wordt op maat gemaakt.

Klik hier voor meer informatie.

Ullman

Ullman

In de Ullman stoel kun je de hele dag zittend bewegen, zonder de stoel steeds opnieuw in te stellen. De smalle rugleuning ondersteunt je ruggengraat, maar geeft je schouders de ruimte om te bewegen. Met neksteun en extra steun voor de onderrug. In verschillende stoffen en kleuren. De stoel wordt op maat gemaakt. In drie verschillende types: Ullman Hi-Lite voor smalle mensen; Ullman Q-Lite voor gemiddeld lange mensen; Ullman Nite-Flite voor lange mensen vanaf 1,90 m, met een grotere zitting.

Klik hier voor meer informatie.

Zadelkrukken

Dit overzicht is voor het laatst aangepast op 11 juli 2017.

Back App 2.0

Back App

De Back App zadelkruk houdt je lichaam bij iedere beweging in balans. Je voeten rusten op de ring onder de kruk en je kunt zelf instellen hoe veel je wilt bewegen. Zithoogte instelbaar van 58 tot 81 cm en de kruk is verkrijgbaar in verschillende soorten bekleding of met wielen.

Klik hier voor meer informatie.

CareLine

CareLine

De Dalton CareLine heeft een antibacteriële coating en is geschikt om lang op te zitten, omdat de kruk de vorm van je lichaam aanneemt. Opties voor rugleuning, hoogte en bediening. In de kleuren zwart, marine, rood, wit, marmer, grijs, groen, oranje en geel.

Prijs circa € 386.

Klik hier voor meer informatie.

CareLine Gamma-Saddel b

CareLine Gamma-Saddel

De CareLine Gamma-Saddel heeft een zitting van koudschuimvulling. Zithoek traploos naar voren of achteren in te stellen en als optie een traploos verstelbare rugleuning.

Prijs circa € 351.

Klik hier voor meer informatie.

CareLine Jolly V-Shape

CareLine Jolly V-shape

Zowel de zitting als de rugleuning van de CareLine Jolly V-shape zijn traploos in te stellen. Hoogte traploos instelbaar. Met koudschuimvulling, antimicrobacteriële en vlekwerende coating. In verschillende kleuren en met rugleuning leverbaar.

Prijs circa € 483.

Klik hier voor meer informatie.

EasySit

EasySit

De EasySit heeft een iets bredere zadelvorm en is zeer geschikt om te gebruiken naast een ergonomische bureaustoel.

Klik hier voor meer informatie.

GlobalStole

GlobalStole

De Dalton GlobalStole zadelkruk heeft een PUR-schuim zitting en aluminium poten en wielen. Verkrijgbaar in zwart, rood, bruin en grijs.

Prijs circa € 205.

Klik hier voor meer informatie.

Muvman

Muvman

Met de Muvman kun je afwisselend staan en zitten. Het zitvlak heeft een vaste helling, maar de poot kan bewegen. Gemakkelijk te vervoeren door (afneembare) grip. Ook verkrijgbaar met hoger instelbare zitting.

Klik hier voor meer informatie.

Score Amazone

Score Amazone

De Score Amazone heeft een iets smallere zadelvorm. Met het balansmechanisme kun je van houding wisselen en toch steeds goed zitten. Extra mogelijkheden: verstelbare zithoek, rugsteun, voetenring en diverse soorten bekleding.

Klik hier voor meer informatie.

Swopper

Swopper

De Swopper is geschikt voor personen tussen 60 en 120 kg. De hoogte is instelbaar en de kruk heeft een verende poot en ronde zitvorm. Rugsteun, wielen of andere gasveer zijn mogelijk.

Klik hier voor meer informatie.

Zadelstoel

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Inrichting computerwerkplek

werkplekWerken op een goed ingerichte werkplek is van belang om RSI-klachten te voorkomen. Als je een vaste werkplek hebt met een desktop dan is dat niet zo moeilijk. Lang niet iedereen heeft nog een vaste werkplek en we werken steeds vaker met laptops. De Interne Arbodienst van de Universiteit Leiden heeft een document gemaakt met informatie en afbeeldingen voor het ergonomisch inrichten van je werkplek.

Dit document is jaren geleden gemaakt, in de tijd dat bijna niemand een laptop had. Door de afbeeldingen is het een duidelijk overzicht en de aanwijzingen gelden nog steeds.

Laptops zijn – zonder aanpassing – niet geschikt om langdurig mee te werken, maar er zijn wel hulpmiddelen om je werkplek zo optimaal mogelijk te maken. Bekijk dit document van Bakker & Elkhuizen hoe je dat kunt doen. Kijk ook onder hulpmiddelen op deze website voor overzichten van soorten muizen, toetsenborden en andere middelen om je werkplek aan te passen.

In de Europese Richtlijn 90/270/EEG staan, per land, de eisen waaraan een beeldschermwerkplek moet voldoen. De Nederlandse eisen voor een beeldschermwerkplek kun je vinden in de Arbeidsomstandighedenregeling, artikel 5.1. van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

10 tips voor een ideale werkplek (ErgoDirect)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec posuere porttitor ante, id aliquam purus rutrum non. Aenean dignissim massa sit amet magna feugiat posuere. Duis volutpat iaculis lectus ac iaculis. Etiam posuere, turpis in laoreet sodales, mi tortor ultrices metus, tincidunt blandit nulla sem et magna. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus turpis lectus, consectetur ac massa at, aliquet faucibus quam.

Richtlijnen voor het juist positioneren van het beeldscherm (Backshop)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec posuere porttitor ante, id aliquam purus rutrum non. Aenean dignissim massa sit amet magna feugiat posuere. Duis volutpat iaculis lectus ac iaculis. Etiam posuere, turpis in laoreet sodales, mi tortor ultrices metus, tincidunt blandit nulla sem et magna. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus turpis lectus, consectetur ac massa at, aliquet faucibus quam.

Zitten, waar, wat en hoe? (ErgoDirect)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec posuere porttitor ante, id aliquam purus rutrum non. Aenean dignissim massa sit amet magna feugiat posuere. Duis volutpat iaculis lectus ac iaculis. Etiam posuere, turpis in laoreet sodales, mi tortor ultrices metus, tincidunt blandit nulla sem et magna. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus turpis lectus, consectetur ac massa at, aliquet faucibus quam.

Praktische tips om meters te maken (Bakker & Elkhuizen)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec posuere porttitor ante, id aliquam purus rutrum non. Aenean dignissim massa sit amet magna feugiat posuere. Duis volutpat iaculis lectus ac iaculis. Etiam posuere, turpis in laoreet sodales, mi tortor ultrices metus, tincidunt blandit nulla sem et magna. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus turpis lectus, consectetur ac massa at, aliquet faucibus quam.

Webcursus voor beeldschermwerkers, Institute for Work & Health, Canada (Engels)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec posuere porttitor ante, id aliquam purus rutrum non. Aenean dignissim massa sit amet magna feugiat posuere. Duis volutpat iaculis lectus ac iaculis. Etiam posuere, turpis in laoreet sodales, mi tortor ultrices metus, tincidunt blandit nulla sem et magna. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus turpis lectus, consectetur ac massa at, aliquet faucibus quam.

Back To Top