Skip to content
 
Met Boekrecensie: De kracht van kwetsbaarheid bracht maatschappelijk onderzoeker Brené Brown het bestaan van kwetsbaarheid op een positieve manier onder de aandacht. Wat is kwetsbaarheid nu eigenlijk en hoe werkt het?

Boekrecensie: De kracht van kwetsbaarheid door Brené Brown, voorkant

Onderzoek

Voor haar onderzoek interviewde ze 1.280 personen in Amerika, van diverse afkomst en uiteenlopende achtergrond, leeftijd, enzovoorts.

De ontdekking van Brené Brown

Alle mensen hebben de drijfveer om met elkaar verbonden te willen zijn. Dat hebben we gemeenschappelijk. Om die verbondenheid te bereiken moeten we ons kwetsbaar opstellen. Dat betekent: je emotioneel blootgeven, risico’s nemen en onzekerheden trotseren.

 

 

Het probleem van nooit genoeg

En dat vinden we soms moeilijk. Want de maatschappij oefent aan alle kanten druk op ons uit. We moeten beter presteren, er goed uitzien, perfect zijn, succesvol zijn en machtig worden. Het is nooit genoeg, onze maatschappij wil alleen maar meer van dit alles.

Brown noemt dit het probleem van nooit genoeg. Fouten maken, risico’s nemen en je zelf kwetsbaar opstellen als ik weet het eigenlijk ook niet wordt als een zwakte gezien. Daardoor laten we een kans op verbondenheid liggen. Dat maakt ons niet gelukkiger.

Maatschappelijke dwang

Deze maatschappelijke dwang naar perfectie geldt voor alle relaties die wij onderhouden. Relaties in werk, privé, familie en opvoeding. Brown stelt, na haar onderzoek, dat het ons gelukkiger maakt als we de moed hebben om niet perfect te willen zijn. Als we ons kwetsbaar durven op te stellen.

Waarom durven we niet kwetsbaar te zijn?

We durven niet kwetsbaar te zijn omdat we ons schamen. Schamen dat we iets niet goed doen, niet goed weten, of niet goed kunnen. Schaamte belemmert ons in het leven om verder te komen. Om gelukkiger te worden, beter te presteren, creatiever te zijn en zoveel meer.

Het probleem van nooit genoeg

Maak jezelf weerbaar tegen schaamte

Daarom moeten we onszelf weerbaarder maken tegen schaamte. Daar geeft Brené Brown een aantal tips voor. Realiseer je dat:

  • wat je doet niet is wie je bent
  • je niet fout bent, maar wat je doet kan fout zijn
  • jij, als persoon, niet fout bent
  • schaamte je gevoel van eigenwaarde afbreekt
  • je goed bent als je kwetsbaar bent
  • je er gewoon bij hoort, ook als je kwetsbaar bent
  • je niet minder waard bent als je kwetsbaar bent

Tegen dit soort afbreuk moeten we ons leren verweren. Tips hierover vind je in het artikel 10 tips uit De kracht van kwetsbaarheid van het FLOW Magazine.

Leesstijl

Het boek leest prettig. De kracht van de schrijfster is dat ze veel voorbeelden uit het dagelijks leven geeft. Ook uit haar eigen leven, waardoor wij onszelf er gemakkelijk in kunnen herkennen. Daarnaast biedt haar verhaal ons handvatten hoe we kunnen omgaan met deze kwetsbaarheid.

Heb de moed om niet perfect te willen zijn

Wat kunnen mensen met RSI-klachten hiervan leren?

We moeten niet stilletjes met onze klachten blijven doormodderen, maar ervoor uitkomen. We moeten steun zoeken in onze naaste (werk-)omgeving.

Dit betekent niet dat wij als werknemers slechter werk afleveren, of als persoon minder geslaagd zijn. Wel dat we problemen hebben, die mogelijk met steun van anderen opgelost kunnen worden. Zoals Brené Brown zegt: heb de moed om niet perfect te willen zijn.

TEDx Talk

Haar verhaal is ook te horen in haar inmiddels beroemde TEDx Talk: De kracht van kwetsbaarheid, te zien op Netflix. Met die lezing brak ze door in de wetenschappelijke wereld. Ook op YouTube vind je meerdere lezingen van haar.

Meer over perfectionisme

Perfectionisme is vaak een van de oorzaken van RSI-klachten. Jaap Brunnekreef schreef er al over in zijn proefschrift Repetitive strain injury: a novel focus on an ancient problem. Meer over dit onderzoek lees je op onze pagina Mogelijke oorzaken van RSI/KANS/CANS.

Verkrijgbaarheid

De kracht van kwetsbaarheid: Heb de moed om niet perfect te willen zijn/Brené Brown, circa € 22,-. ISBN 9789400502482. Verkrijgbaar via onder andere de lokale boekhandel of online. Op Libris kun je zien welke winkels in jouw buurt het boek in voorraad hebben.

Tip

Leen het boek via je bibliotheek. Het is er ook als luisterboek, dan hoef je geen boek vast te houden en kun je heerlijk ontspannen.

Tekst: redactie RSI-vereniging

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top