Skip to content
 
Er bestaan veel vooroordelen over de oorzaak van RSI-klachten. Ooit, eind vorige eeuw, was daar nog weinig over bekend. Wie met klachten bij de huisarts of specialist kwam kreeg de gekste redenen te horen. De dokter was alwetend – een autoriteit. Tenminste, zo dachten ze er zelf meestal over. Maar wat zaten ze er vaak naast.

Vooroordelen oorzaak van RSI-klachten: vrouw met polsklachten

Dokters wisten niets over de oorzaken van RSI-klachten

Vrijwel geen dokter (in Nederland) wist nog wat RSI-klachten waren en al helemaal niet wat de oorzaak van RSI-klachten was. Daarom gingen ze op zoek naar afwijkende dingen bij de patiënten. Daar schoven ze de schuld op. Het lag vaak aan je gewicht of het zat tussen je oren.

Onderzoeksmethoden

Vaak kregen mensen met RSI-klachten geen diagnose of een misdiagnose, door ontbrekende kennis en minder goede onderzoeksmethoden.

Röntgenfoto

Op een röntgenfoto zie je geen carpaletunnelsyndroom, cervicale facetgewricht pijn of een andere oorzaak van RSI-klachten.

EMG

Later kwamen er betere onderzoeken, zoals een EMG om de diagnose carpaletunnelsyndroom te kunnen stellen. Toch, als er niets uit het EMG komt wil dat nog niet zeggen dat je geen carpaletunnelsyndroom hebt. Dat is niet bij iedereen aantoonbaar, maar er zijn andere methoden om die diagnose te stellen.

Een EMG is een onderzoek om maar één oorzaak van RSI-klachten vast te stellen, namelijk als dat een carpaletunnelsyndroom is.

MRI-scan

Op een MRI-scan zouden ze een afwijking in het nek-schoudergebied misschien wel hebben gezien. Maar de MRI-scan was in die tijd nieuw, het was heel erg duur en werd daarom niet vaak gedaan. MRI-scans zijn nu beter ontwikkeld, sporen meer op.

Een greep uit de vermeende oorzaken van RSI-klachten

Te jong om in het buitenland te wonen

Je bent jong en trekt de wereld in. Je krijgt RSI-klachten, maar de dokter zegt dat je te jong bent om in het buitenland te wonen. Hij denkt dat je heimwee hebt en je moet maar terug naar je geboorteland en bij je ouders intrekken.

Overgewicht

Overgewicht krijgt overal de schuld van, zonder enige uitzondering, zonder onderzoek, zonder onderscheid. Een maatje meer is niet de oorzaak van RSI-klachten.

  • Nek- en schouderklachten en dove, tintelende vingers. Wat heeft dat te maken met overgewicht?
  • Sommigen eten, vreten en snoepen de hele dag door de meest ongezonde dingen. Toch blijven ze mager. Anderen leven heel bewust maar zijn en blijven dik. Dat heeft meer te maken met aanleg. Een getal op een meetapparaat is geen indicatie van je gezondheid. Hoe je leeft, beweegt en wat je eet wel.

In de huiskamergroepen die ik jarenlang heb gehad zaten meer graatmagere mensen dan dikke.

Psychisch

Artsen hebben jarenlang alle klachten die ze niet konden verklaren afgeschoven op psychisch of tussen je oren. De oorzaak van RSI-klachten is niet psychisch, maar door alle onheuse behandelingen en vernederingen van artsen kun je wel psychische klachten krijgen.

Een arts kan niet zo maar beweren dat de oorzaak van je RSI-klachten psychisch is, daarvoor heb je een DSM-classificatie (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) van een psychiater nodig. Voor RSI-klachten zul je geen DSM-classificatie krijgen.

Alleenstaande vrouw

Ben je single en heb je geen man, vriend of kinderen? Dan moet je wel ongelukkig en eenzaam zijn. Je moet snel op zoek naar een partner en wat koters op de wereld zetten. Huh?

Mijn eigen ervaringen

Keuringsarts

Een keuringsarts van het UWV (toen nog GAK) stond mij hysterisch uit te schelden vanwege mijn overgewicht. Ik moest afvallen. Alsof die keuringsarts dat even kon bepalen. Ik was in die tijd wel stevig, maar zo dik was ik nu ook weer niet.

Het was een nog jonge arts, net begonnen na zijn studie. Voor de keuring moest ik me helemaal uitkleden, zeer vernederend. Ik kwam daar voor klachten aan mijn nek en handen, dat had hij ook met kleren aan kunnen beoordelen.

Afhankelijkheid

Ik durfde geen klacht in te dienen, want ik was afhankelijk van deze arts voor de beoordeling van een WAO-uitkering. Binnen korte tijd kreeg ik opnieuw een oproep voor een keuring, want er waren veel klachten over deze arts geweest. Het heeft lang geduurd voor ik weer een beetje vertrouwen in (keurings-)artsen had.

Helaas, sinds ik insuline spuit ben ik later 30-35 kg gegroeid en dat gaat er niet af, er komt alleen maar bij. Van diëten val ik niet af, van zeer zwaar ziek zijn ook niet. Ik heb geen invloed op mijn gewicht. Helaas zijn er weinig artsen die dat willen zien.

Psychologe

Via het ziekenhuis kwam ik bij een psychologe die mij mijn overgewicht zeer kwalijk nam en dat ook zeer duidelijk veroordeelde. Dat was volgens haar de oorzaak van mijn RSI-klachten, het was gewoon allemaal mijn eigen schuld. Ze praatte mij een schuldgevoel aan.

Een psychologe hoort je te helpen, niet verder de grond in te trappen. Als ik bij haar was geweest was ik dagenlang helemaal overstuur.

Specialist pijnpoli

De laatste die mij op een onfatsoenlijke manier stond uit te schelden om mijn gewicht was een specialist op een pijnpoli. Een vriendin was getuige en schrok van zijn reactie.

PTSS

De houding van deze behandelaars heeft mij veel pijn gedaan. Ik was al niet zo zelfverzekerd en dat werd door deze onheuse behandelingen niet beter. Het waren trauma´s (PTSS), waar ik me niet meer zoveel van herinner, omdat ze zijn verwerkt met EMDR. Dat heeft mij echt geholpen.

Therapeuten

Met therapeuten heb ik veel betere ervaringen. Jaren na de operaties aan mijn hand (carpaletunnelsyndroom) werd ik voor het eerst verwezen naar een therapeut, een manuele therapeut. Hij was de eerste zorgverlener die mij serieus nam en zag dat er wel degelijk een oorzaak voor mijn RSI-klachten was.

Wat is het gevolg van het ontkennen van klachten?

Bij klachten die niet serieus worden genomen wordt ook niet naar de oorzaak van RSI-klachten gezocht. Je krijgt niet de juiste behandeling en geen steun. Toch zijn ook niet aantoonbare klachten wel degelijk echt. Ze hebben alleen geen naam.

Tegenwoordig vallen ze onder de noemer NALK (Netwerk Aanhoudende Lichamelijke Klachten), maar dat bestaat nog niet zo lang. Van niet erkende klachten kun je veel nadeel ondervinden:

  • je krijgt geen steun
  • artsen vinden je lastig, een aansteller of irritant
  • artsen vernederen je omdat ze vinden dat het je eigen schuld is
  • als de oorzaak van je RSI-klachten niet bekend is dan wordt er ook niets gedaan om die oorzaak weg te nemen
  • je krijgt geen, niet de juiste of verkeerde behandeling
  • je voelt je onmachtig, want je bent geen dokter en hebt te weinig kennis
  • je vertrouwt artsen en specialisten niet meer, durft niet meer alles te vertellen of vragen, blijft lang doorlopen met klachten
  • je gaat aan jezelf twijfelen, misschien ben je toch wel gek als iedere dokter dat zegt
  • van alle slechte ervaringen kun je PTSS krijgen

Een goede diagnose is zeker belangrijk. Op onze webpagina Misdiagnoses bij RSI-klachten kun je lezen wat er allemaal mis kan gaan en hoe jaren van je leven verloren gaan door een misdiagnose.

De echte mogelijke oorzaak van RSI-klachten

We weten nu dat bepaalde omstandigheden klachten kunnen veroorzaken, maar destijds was dat nog niet bekend. De echte oorzaken van RSI-klachten zijn grofweg:

  • slechte houding
  • repeterende bewegingen
  • (werk-)omstandigheden

Meubilair is afgestemd op gemiddelde, standaard mensen, maar dat is niet passend voor iedereen.

Lees meer over de mogelijke oorzaken van RSI-klachten op onze webpagina Mogelijke oorzaken van RSI/KANS/CANS.

Wie heeft kans op RSI-klachten?

Eigenlijk iedereen. Door omstandigheden kan het iedereen overkomen. In mijn huiskamergroepen zaten verschillende soorten mensen. Ze waren geen van allen gemiddeld: de een was erg lang, de ander extreem mager, weer een ander klein of gezet. Bij de meesten waren werkplek en werkomstandigheden niet goed.

Ergonomie

De groten

Lange mensen met rugklachten kregen klossen onder de poten van hun bureau, zodat ze wat hoger zaten. Met bijpassende hogere stoel. Doordat mensen steeds langer werden werd het kantoormeubilair ook steeds hoger. Maar niet iedereen werd zo lang. Er waren een paar achterblijvers.

De kleintjes

Ik ben 1,62 m en had ook (RSI-)klachten. Niemand heeft er aan gedacht – ikzelf ook niet – om een stuk van de poten van mijn bureau af te zagen, zodat mijn bureau bij mijn lengte paste.

Mijn bureaustoel was veel te hoog vanwege dat hoge bureau. En mijn voeten hadden geen steun, ik kon met mijn tenen met moeite bij een poot van het onderstel. Mijn klachten waren onder andere het gevolg van die slechte werkplek.

Lees meer over een goede werkplek op onze pagina´s onder Hulpmiddelen.

Laat je niet afschepen

Heb je (mogelijk) RSI-klachten die je dokter niet serieus neemt? Laat je niet afschepen! Blijf rustig en vertel je arts dat we voor de klachten die jij hebt (in het bovenlichaam) de Multidisciplinaire richtlijn aspecifieke KANS uit 2012 hebben.

Je dokter hoort die richtlijn te kennen en ernaar te handelen. In het Zorgpad diagnostiek (onderdeel van de richtlijn) staat stap voor stap beschreven hoe je arts tot een diagnose kan komen voor klachten die niet aantoonbaar zijn.

Meer informatie vind je op onze webpagina Over de diagnose. Op ons YouTubekanaal laten we video´s zien over wat RSI-klachten zijn, wat de oorzaak van RSI-klachten is en welke oefeningen je kunt doen.

Wat kan een goede diagnose een opluchting zijn!

Geschreven door Corinne Travail

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top