Skip to content
 

Wat kun je doen om klachten door vervoer te beperken?

Rijden in een hobbelige bus of tram met vaak optrekken en stoppen en veel bochten kan een zware belasting zijn voor je lichaam. Hetzelfde geldt voor een trein – het bonken over de rails is ook geen pretje voor je lijf. Veel mensen met RSI-klachten ondervinden vervoersproblemen. Herken je dit?

Doen ritten in bus of trein teveel pijn, beperk ze dan zoveel mogelijk. Probeer ander vervoer te regelen, bijvoorbeeld met een (comfortabele) auto, dat is minder belastend voor je lichaam. Plan daarna een rustperiode in, zodat je lichaam de kans krijgt om te herstellen.

Wat kun je nog meer doen om je klachten te beperken? We geven hierna wat tips.

Taxivergoeding bij revalidatietherapie

Volg je revalidatietherapie en moet je daarvoor een aantal keren per week naar een instelling toe? Is openbaar vervoer (hangend aan een paal in overvolle bussen, trams of treinen) voor jou de reden om van de therapie af te zien?

Als je kunt aantonen dat openbaar vervoer te belastend is en je niemand hebt die je kan vervoeren, dan kun je vooraf bij je zorgverzekeraar taxivergoeding aanvragen via de hardheidsclausule. De behandelende revalidatiearts moet daarvoor een aanvraagformulier invullen.

Krijg je de vervoerskosten niet vergoed dan kun je ze onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je aangifte inkomstenbelasting.

Artikelen over dit onderwerp in het RSI-Magazine

In ons RSI-Magazine schrijven we ook over vervoer. We hebben de artikelen voor je op een rij gezet.

• RSI-moment in de bus (Vera), RSI-Magazine 2016-2, pagina 21

Heb je zelf nog tips of aanvullingen die op deze lijsten ontbreken? Stuur ze naar de webredactie.

Back To Top