December, feestmaand! Vandaag vieren veel gezinnen en vrienden Sinterklaasavond. December staat in het teken van…
Hoe kun je nu pijn krijgen door het werken met een computer of gebruiken van je mobiele telefoon? Het is toch licht werk? Je hoeft alleen maar op toetsen of knopjes te drukken. En toch kan dit pijn veroorzaken. Pijn aan armen, nek en/of schouders. Pijn die vaak niet makkelijk overgaat.
Ook van andere soorten activiteiten kun je dit soort pijn krijgen, denk bijvoorbeeld aan het werk van kappers of van musici. Dat komt omdat je bij deze voorbeelden, net als bij computerwerk, vaak en snel dezelfde beweging moet maken, terwijl een groot deel van je lichaam juist stil wordt gehouden en dus niet beweegt.
Er bestaan verschillende ideeën over wat er in je lichaam gebeurt. Vier daarvan worden vaak genoemd.
1. Verminderde bloedcirculatie.
Verminderde doorstroming van het bloed wordt vaak als oorzaak genoemd voor de pijn. Dit komt omdat er hierdoor te weinig voedingsstoffen (zuurstof) in het bloed komt en afvalstoffen (melkzuur) niet goed worden afgevoerd. Dat merken de zenuwuiteinden en dan ontstaat er pijn.
Dit tekort aan doorbloeding kan komen doordat je steeds in een zelfde houding zit te werken waarbij je nek- en schouderspieren aanspant. Hierdoor nemen deze grote spieren veel ruimte in en blijft er te weinig ruimte over voor de bloedvaten die zorgen voor de doorstroming naar de armen en handen. Kleine spieren in handen en vingers maken bij computerwerk juist veel en lichte bewegingen. Hierdoor kun je lang doorgaan en merk je niet dat ze moe worden. Er is ook aangetoond dat de pijnklachten samengaan met veranderde werking van de bloedvaten. Wanneer er veel bewegingen worden gemaakt, moet er ook meer bloed worden toegevoerd naar de spieren. Dit gebeurt door het ruimer worden van de bloedvaten. In het geval van klachten gebeurt dit verwijden minder goed.
2. Elkaar tegenwerkende spieren.
Wanneer je een lichaamsdeel beweegt, dan werken twee soorten spieren altijd samen. Dit zijn de spieren die zorgen voor het buigen aan de ene kant van het lichaamsdeel en spieren die zorgen voor het strekken aan de andere kant. Als je snel je vingers, handen en armen beweegt bij bijvoorbeeld computerwerk met een deadline, dan moeten deze spieren zich beide meer spannen om toch nauwkeurig te werken. De twee soorten spieren gaan gelijktijdig werken waardoor ze minder goed herstellen, je eerder moe wordt en pijn krijgt. Als je steeds wordt afgeleid door je omgeving, je werk ingewikkeld is of snel af moet dan heb je ook nog eens meer last van deze extra spanning in je spieren. In het geval dat je rustig en ontspannen aan het werk bent, werken de spieren meer na elkaar in plaats van tegelijkertijd en werken ze elkaar veel minder tegen.
3. Stress maakt pijn erger.
Stress kan komen door je werk, omdat er te veel van je gevraagd wordt, of bijvoorbeeld omdat je het zelf zo goed wilt doen. Nu heeft stress invloed op je zenuwstelsel waardoor doorbloeding kan verminderen en waardoor pijnklachten weer kunnen toenemen.
Andersom kan stress weer ontstaan door de pijn die je ervaart. Pijn is onaangenaam, je wilt het niet hebben en dat geeft spanning. Ook angst over hoe het verder moet met je leven, kan stress veroorzaken. Pijn zorgt voor het aanmaken van stresshormonen, die weer invloed hebben op je zenuwstelsel waardoor de bloedtoevoer opnieuw vermindert en pijnklachten toenemen. Het kan lastig zijn om deze cirkel te doorbreken.
4. Je hersenen onthouden dat bewegen pijn doet.
Als je langdurige pijn hebt, dan kan die pijn soms een eigen leven gaan lijden. Dat komt omdat het ervaren van pijn niet alleen voortkomt uit signalen die door je zenuwuiteinden doorgegeven worden, maar ook door je gedachten en gevoelens hierover in je hersenen. Je hersenen ‘leren’ als het ware dat pijn te maken heeft met schade aan je lichaam en kan hierdoor heel bedreigend aanvoelen. Deze gedachten maken de pijnervaring erger. Het bewegen van handen of armen kan dan bijvoorbeeld al heel pijnlijk zijn. De afvalstoffen, die zorgen dat de zenuwen pijn signaleren zijn opgeruimd, maar de pijn blijft. Er bestaan therapieën om dit samenspel tussen het ervaren van gevaar en pijn te doorbreken.
Gebaseerd op:
– Dekker, M.C. (2022). Healthy computer working. Blz 14-20
Verder lezen:
Dit bericht heeft 0 reacties