Skip to content
 

Wat kun je doen als je RSI-klachten hebt?

Wat kun je het beste doen als je RSI-klachten blijft houden, of als ze steeds terugkomen? Wanneer meld je je ziek? In het begin zullen je klachten verdwijnen na een (korte) rustperiode, maar als dat niet zo, dan is er toch meer aan de hand. Tijd voor actie!

Zelfreflectie

Kijk eens goed naar je leef- en werkomstandigheden en hoe je zelf bent. Langdurige, hoge werkdruk, teveel taken, of perfectionistisch, bijvoorbeeld? Zo zorg je er zelf voor dat je klachten blijven bestaan. Zo lang je die omstandigheden niet gaat veranderen, zullen je RSI-klachten vrijwel zeker blijven (terugkomen).

Kies voor jezelf

Soms is het verstandig om even voor jezelf te kiezen en je ziek te melden, om je lichaam de kans te geven zich te herstellen. Ook als dat gevolgen heeft voor (het behoud van) je baan of inkomen. Je moet voor jezelf bepalen wat belangrijker is: je baan en inkomen of je gezondheid.

Ziek zijn roept vragen op

Wie ziek is heeft veel vragen, zoals:

• Wat moet je doen als je ziek bent?
• Bij wie moet je je ziek melden?
• Mag je werkgever vragen wat je mankeert?
• De bedrijfsarts/Arboarts vindt dat ik weer kan werken, maar ik ben nog ziek. Wat moet ik doen?
• Wat zijn je rechten en plichten als je ziek bent?
• Mag je werkgever je ziekmelding weigeren te accepteren?
• Mag je werkgever vakantiedagen inhouden als je ziek bent?
• Kun je je ziek melden als je op vakantie bent?
• Mag je met vakantie gaan als je ziek bent?

Soms zijn deze vragen lastig te beantwoorden, dat hangt ook af van jouw situatie. Op de websites van CNV en FNV staat veel informatie over je rechten en plichten.

Of kijk op de website Denkhulp werk en chronisch ziek, die laat zien wat je wanneer moet doen, wanneer je iets van anderen mag verwachten en wat de gevolgen van je keuzes kunnen zijn. Meer informatie over de Denkhulp werk en chronisch ziek vind je op onze webpagina Ontslag.

Hoe moet je je ziek melden?

Als je ziek bent, dan moet je dat melden – meestal bij je leidinggevende of zijn of haar vervanger. Houd je aan het verzuimprotocol van je bedrijf of aan de afspraken die in de cao zijn gemaakt.

Met een schriftelijke ziekmelding (of per e-mail) kun je later zo nodig aantonen dat en wanneer je je ziek hebt gemeld. Laat altijd weten waar je bent (verpleegadres) en geef het telefoonnummer door waarop je te bereiken bent.

Je werkgever mag niet vragen wat je mankeert, maar hij mag je wel doorsturen naar de bedrijfsarts of Arboarts. Alleen een arts kan en mag beoordelen of je ziek bent en of je wel of niet kunt werken. De bedrijfsarts en Arboarts mogen niet zonder jouw toestemming doorgeven aan je werkgever wat jou mankeert.

Je werkgever moet je ziekmelding accepteren, maar als hij twijfels heeft kan hij je wel naar de bedrijfsarts of Arboarts sturen. Je mag ook zelf je werkgever om een consult bij de bedrijfsarts of Arboarts vragen.

Moet je werkgever toestemming geven voor een bezoek aan de Arboarts?

Je werkgever moet ervoor zorgen dat je je Arboarts kunt bezoeken zonder zijn toestemming, bijvoorbeeld via een open spreekuur.

Ook als je nog geen klachten hebt, of niet verzuimd hebt, mag je vragen aan de Arboarts stellen over de relatie tussen je gezondheid en je werk. Dit is een nieuwe regeling, die geldt vanaf 1 juli 2017.

Het Nationale Zorgnummer

Het Nationale Zorgnummer, van Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en Landelijk Platform GGz, is een advieslijn over zorg, ondersteuning en participatie. Misschien staat het antwoord op jouw vraag, over bijvoorbeeld medische zorg, of werk en inkomen, in hun Kennisbank.

Hulp van de RSI-vereniging

Wil je je hart luchten, vragen stellen of ervaringen delen? Dat kan op verschillende manieren.

RSI-lijn

Bel de RSI-lijn 24/7 en laat je gegevens achter of geef via de website aan dat je gebeld wilt worden. Je wordt binnen enkele dagen teruggebeld door ervaringsdeskundigen met een luisterend oor en veel tips & tricks. Het nummer van de RSI-lijn is 0900-774 54 56 je betaalt geen extra kosten.

RSI-e-maillijn

Heb je geen zin in bellen, maar wil je liever schrijven? Stuur je e-mail dan naar: rsi-lijn@rsi-vereniging.nl. Je krijgt antwoord van een ervaren RSI´er.

RSI-coach

Bij knelpunten op je werk, bij je studie, of in het dagelijkse leven kan een RSI-coach je helpen. RSI-coaches hebben zelf RSI-klachten of die gehad en zij weten als geen ander welke problemen je daarbij tegen kunt komen.

Artikelen over dit onderwerp in het RSI-Magazine

In ons RSI-Magazine schrijven we ook over ziekte. We hebben de artikelen voor je op een rij gezet.

Back To Top