Skip to content
 

In het nieuws: rapport schermgebruik kinderen Frankrijk adviseert verbod en forse beperking

Op 30 april 2024 publiceerde een Franse commissie van wetenschappers in Frankrijk in opdracht van de president een rapport over het schermgebruik van kinderen met daaruit voortvloeiende aanbevelingen. De RSI-vereniging kijkt naar de Franse visie en vergelijkt het met wat de Nederlandse specialisten daarvan vinden.

Gevolgen zijn divers

Volgens de Franse specialisten zijn de gevolgen van schermgebruik bij kinderen divers; er zijn zowel mentale als fysieke gevolgen. Het gaat over slaapgebrek, overgewicht en comorbiditeit daarbij zoals cardiovasculaire en metaboolziektes, bijziendheid, risico op spierskeletaandoeningen, zoals de hand, pols, rug, nek, een risico op verminderde ontwikkeling van de hersenen, een verminderd IQ, veranderde ontwikkeling bij het kind van taalontwikkeling en sociaal-relationele vaardigheden, verminderd concentratievermogen, risico op depressie- en angst klachten bij verhoogde gevoeligheid hiervoor. En het risico op trauma’s door het zien van extreem gewelddadige of pornografische inhoud.

Advies schermgebruik

Opbasis hiervan adviseert de commissie:

  • Geen schermgebruik vóór 3 jaar.
  • Alleen begeleid en educatief schermgebruik voor 6 jaar, geen spelletjes.
  • Geen schermgebruik in crèches en peuterspeelzalen, geen computers en telefoons.
  • Geen telefoon voor 11 jaar, tussen 11 en 13 jaar geen smartphone, vanaf 13 jaar een smartphone, zonder toegang tot sociale media.
  • Bij alle smartphones het advies een vermelding: niet jonger dan 13 jaar.
  • Vanaf 15 jaar toegang tot sociale media en alle ‘ethische sites’.

Nieuwsuur

Op basis van de mediaophef in Frankrijk, maakte Nieuwsuur op 1 mei 2024 ook een item hierover. Volgens Peter Nikken, professor Jeugd en Media, Windesheim, neemt het scherm- en smartphonegebruik alleen maar toe in Nederland. En jeugdarts Vasanthi Iyer waarschuwt net als de Fransen voor bijziendheid, problemen in de motorische ontwikkeling en o.a. rugklachten. ‘Ze adviseert ouders om de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO toe te passen: tot 2 jaar geen scherm, van 2 tot 5 jaar een uur per dag en van 5 tot 10 jaar oud maximaal twee uur per dag.’

Ook het Trimbos Instituut waarschuwt voor de gevaren: “Hoewel de beweegredenen van ouders te begrijpen zijn, zijn zij zich mogelijk niet voldoende bewust van de behoeften van het kind en de potentiële negatieve langetermijneffecten op zijn of haar ontwikkeling, op bijvoorbeeld lichamelijk- of taalgebied,” aldus wetenschappelijk onderzoeker dr. Anouk Tuijnman van het Trimbos-instituut.

Meer informatie

Als RSI-vereniging vinden wij al een tijd dat het toegenomen schermgebruik, televisie, computer en nu ook de telefoon, een risico kan vormen voor je gezondheid. We vinden het belangrijk dat, in dit geval ouders, op de hoogte zijn van het risico van te lang achter een scherm zitten. Natuurlijk kun je de smartphone en TV niet meer wegdenken uit onze samenleving, maar er bewust mee omgaan kan wel.

Verder lezen:

RSI & ouderschap

Nekklachten. Hoeveel zit jij op je smartphone?

Jong en last van RSI-klachten. Het ervaringsverhaal van Bart.

 

Bronnen:

Experts ongerust over verdubbeling schermtijd Nederlandse kinderen (nos.nl)

Iene Miene Media – het onderzoek naar mediagebruik bij gezinnen (mediaukkiedagen.nl)

Dr. Peter Nikken | Windesheim

91% van ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar zet digitale media in om tijd voor zichzelf te hebben – Media Ukkie Dagen

Bijziendheid van kinderen neemt epidemische vormen aan en de reden laat zich raden: te veel tijd achter het scherm | de Volkskrant

Les enfants face aux écrans : un rapport propose de les interdire aux moins de 3 ans, tout comme les portables avant 11 ans – Libération (liberation.fr)

Pas d’écran avant 3 ans, pas de téléphone avant 11 ans… des propositions choc pour limiter l’usage chez les enfants – La Voix du Nord

Remise du rapport de la commission d’experts sur l’impact de l’exposition des jeunes aux écrans. | Élysée (elysee.fr)

fbec6abe9d9cc1bff3043d87b9f7951e62779b09.pdf (elysee.fr)

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top